Paris Saint-Germain – Borussia Dortmund 0-1 (0-0)

Ian Maatsen eerste Vlaardinger in CL-finale

Ian Maatsen eerste Vlaardinger in CL-finale

PARIJS (Voetbal) - Ian Maatsen schrijft historie door op zaterdag 1 juni als eerste Vlaardinger de Champions Leaguefinale te spelen. In een halve finalewedstrijd in de Franse Lichtstad tegen de lokale favoriet PSG speelden spanning en nervositeit de hoofdrol. Hierdoor bleef het spel beneden verwacht peil.

De Fransen konden daar het minst mee omgaan. Niet alleen de zenuwen zegevierden over Mbappé c.s. Na 90 minuten bleken de Duitsers goed voor doorgang naar het volgende portaal. Voor Ian Maatsen, de finale wordt in Londen gespeeld, een semi-thuiswedstrijd daar hij nog altijd bij Chelsea op de loonlijst staat.

De jonge linksback speelde behouden. Wellicht op dwingend aanraden van zijn trainer. Niet eenmaal was hij in het vijandelijk strafschopgebied te vinden. Normaal met zijn techniek en vooruit gerichte spel mag hij daar nog weleens opduiken en (tot nu toe tweemaal) een doelpunt maken.

De eerste helft was hooguit spannend voor de ware fans van beide ploegen. Echt best was het niet. In de rust was kennelijk een fles champagne opengetrokken, want met name bij PSG zag je, naast een verhoogd fanatisme, een soms sprankelend sprankje hoop die echter tot driemaal toe op het horizontale en verticale “houtwerk” gelijk alle Franse illusies uiteenspatte.

Met deze winst is Ian Maatsen dus de eerste Vlaardinger die de CL-finale bereikt als hij al niet de eerste stadgenoot is die überhaupt in deze prestigieuze competitie acteert.

De 0-1, tussen alle lokale euforie door, kwam trouwens van het hoofd van Matts Hummels. Met zijn 35 jaar de oudste speler op het veld kopte hij de bal in minuut 50 keurig in de touwen. Doelman Donnarumma hiermee degraderend tot vertwijfelde zwaaimolen.

De spanning bleef om te snijden. Ook hier in Vlaardingen. Voor een avond meelevend filiaal van Dortmund. Nu nog de finale …

Tekst en fotografie
Peter Joore

Fotobijschrift
Boven: de buit is binnen
Onder: wie een finale spelen wil moet soms pijnlijden

240507 PSG Dortmund 0 1

07-05-2024