Enorme prijsstijging voor woningen, hoe komt dat?

Huizenprijzen in Vlaardingen rijzen de pan uit

Huizenprijzen in Vlaardingen rijzen de pan uit

Wie een huis wil kopen in Vlaardingen weet het allang: de huizenprijzen stijgen en een hoog tempo. Hoe kan het dat woningen zo snel duurder worden?

Grote waardestijging voor huis in Vlaardingen
Huizenprijzen worden op verschillende manieren gemeten. Iedere maand worden er cijfers bekendgemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster over de bedragen die betaald werden bij verkooptransacties van woningen.

WOZ waarde
Daarnaast zijn de WOZ-waarden een goede graadmeter voor de huizenprijzen. De WOZ-waarde is de basis voor verschillende belastingen: de gemeentelijke heffingen, maar ook voor het eigenwoningforfait in de inkomstenbelasting.

Nederland: gemiddeld 7% hoger
De WOZ-waarden worden jaarlijks bekendgemaakt - onlangs was het weer zover. De gemiddelde WOZ-waarde van woningen in Nederland is in 2020 met 7% gestegen, meldt het CBS. Op 1 januari 2021 stond de gemiddelde WOZ-waarde op € 290.000, op 1 januari 2020 was dat nog € 271.000. De stijging met 7% was overigens kleiner dan het voorgaande jaar, toen kwam deze nog uit op 8,4%.

Vlaardingen: 8,9% gestegen
In Vlaardingen was de stijging groter: het gemiddelde van € 202.000 in 2020 is nu uitgekomen op € 220.000. Een stijging van € 18.000 betekent dat de WOZ-waarde van huizen in deze gemeente gemiddeld met 8,9% is gestegen.

Werkelijke waarde nog hoger
De werkelijke gemiddelde woningwaarde is inmiddels alweer hoger. De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met een jaar vertraging. Woningen worden voor de WOZ in 2021 getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar, dus 1 januari 2020. Gezien de enorme prijsstijging op de huizenmarkt van de laatste tijd zal de WOZ-waarde volgend jaar naar verwachting weer een behoorlijke stijging laten zien.

Achtergrond stijgende huizenprijzen
Hoe komt het dat de huizenprijzen in zo'n tempo stijgen? Dat heeft twee belangrijke oorzaken: het aanbod van koopwoningen is veel kleiner dan de vraag en de bedragen die woningkopers kunnen betalen zijn hoog.

Aanbod koopwoningen te klein
De prijsvorming op de woningmarkt wordt bepaald door vraag en aanbod. Er zijn veel mensen op zoek naar een woning om te kopen, mede doordat huren ofwel onmogelijk, ofwel bijzonder kostbaar is. Veel vraag en tegelijk weinig aanbod: er wordt niet genoeg gebouwd en niet veel mensen zetten hun huis te koop.

Hoge maximale hypotheek
Bovendien kunnen huizenkopers forse bedragen aan hypotheek krijgen. De maximale hypotheek bepaalt de bestedingsruimte bij het kopen van een woning. Het bedrag dat maximaal geleend kan worden hangt voor een groot deel af van de stand van de hypotheekrente. De actuele hypotheekrente is extreem laag, waardoor de hypotheekbedragen hoog zijn.

Betaalbaar door lage hypotheekrente
Juist door die lage hypotheekrente zijn de maandlasten – zelfs van een hoge hypotheek – vaak prima te dragen. De maandlasten van een hypotheek bestaan uit een deel aflossing en een deel rente. Dat rentedeel is in deze tijden record-lage hypotheekrentes heel goed te overzien, waardoor de totale maandlast veelal meevalt.

Meer bieden voor woning
Wie een woning wil kopen gaat zijn maximale hypotheek berekenen en constateert dat er een hoog bedrag mogelijk is. Het gevolg is dat mensen niet aarzelen om hoge hypotheken af te sluiten en daarmee torenhoge bedragen te bieden om een woning te bemachtigen. Dat is terug te zien in de prijsontwikkeling van woningen in heel Nederland, dus ook in Vlaardingen.

Stijging Vlaardingen groter dan gemiddeld
De stijging in Vlaardingen is echter hoger dan gemiddeld in Nederland. Dat heeft vooral te maken met het prijsniveau in de gemeente. Aan de gemiddelden is te zien dat de gemiddelde huizenprijs in Vlaardingen ruim onder die van heel Nederland ligt.

Grotere vraag
Naarmate huizen duurder worden zijn er steeds meer kopers die moeten afhaken in hun favoriete woonregio. Ze vergroten hun zoekgebied naar regio's waar de huizen nog betaalbaarder zijn. Daardoor stijgt de vraag in gebieden met betaalbaarder woningen, zoals hier in Vlaardingen. Die grotere vraag zorgt voor een extra snel stijgende huizenprijs.

Fotografie
Hollandse Hoogte | Mariette Carstens

12-10-2021