Huisman levert monopile installatieset voor jack-up schip Seaway Ventus van Seaway7

Huisman levert monopile installatieset voor jack-up schip Seaway Ventus van Seaway7

Huisman heeft een contract gekregen van Seaway7, een onderdeel van de Subsea7 Group, voor de levering van de volledige monopile installatieset voor het jack-up schip Seaway Ventus, bestaande uit een Monopile Gripper, een Upending Frame en twee sets Monopile Storage Cradles.

Huisman heeft zijn bestaande grijperontwerp aangepast om te voldoen aan de eisen van Subsea7 om de laadcapaciteit van het schip maximaal te benutten. Voor dit nieuwe ontwerp heeft Huisman de bewezen technologie van zijn bestaande reeks grijpers toegepast. Dit heeft geresulteerd in een lichtgewicht, robuuste en zeer stijve Monopile Gripper die geschikt is voor het hanteren van XXL monopiles.

Huisman heeft extra aandacht besteed aan het optimaliseren van het upending proces. Het Monopile Upending Frame is verstelbaar in lengte en daardoor geschikt voor het hanteren van een breed scala aan monopiles.

De Monopile Storage Cradles zijn uitgerust met verstelbare steunen om verschillende maten monopiles te kunnen opslaan. De kragen kunnen worden uitgebreid met een extra laag om de opslagcapaciteit van het schip te verdubbelen. Aangezien de Seaway Ventus zal worden ingezet voor zowel monopile- als windturbine-installatie, heeft Huisman rekening gehouden met een gemakkelijke en snelle (de)mobilisatie van het monopile-installatiepakket. De uitrusting wordt geïntegreerd in het schip op een manier dat de vaste onderdelen tot een minimum worden beperkt, waardoor het schip meer lading kan hebben.

De monopile installatieset wordt ontworpen, gebouwd en geïnstalleerd op de Ventus op de locatie van Huisman in Schiedam. Levering staat gepland voor het vierde kwartaal van 2024.

David Roodenburg (CEO van Huisman): "We zijn dankbaar voor het vertrouwen van Seaway7 en het feit dat wij hun schip gaan uitrusten met dit volledige installatiepakket. Wij kunnen waarde toevoegen door geïntegreerde hijsapparatuur te leveren die de veiligheid, efficiëntie en bruikbaarheid vergroot. Na een lang trackrecord in pijplegsystemen voor Subsea7, het moederbedrijf van Seaway7, is deze opdracht ons eerste contract voor wind installatie-apparatuur. We zijn zeer blij om hen bij te staan in hun ambitie om voorop te lopen bij de levering van offshore windprojecten en bij te dragen aan een efficiënte en duurzame energievoorziening voor de toekomst."

Kenmerken en voordelen Huisman monopile installatieset
* Lichtgewicht ontwerp om de lading van het schip te maximaliseren.
* Verticale aanpassing van de ring om zowel inboard opslag als een lage bedieningspositie mogelijk te maken.
* Hoge structurele stijfheid vergroot de controle over de monopile en verhoogt de nauwkeurigheid.
* De zes-roller configuratie maakt het mogelijk om de rollenbakken in te trekken terwijl er toch volledige controle over de monopile is.
* Inboard opslagpositie met een NMS-systeem voor gemakkelijk onderhoud.
* Compatibel met alle momenteel beschikbare industriestandaard geluidsdempingssystemen.
* Ontworpen voor snelle (de)mobilisatie. 

02-08-2023