Musical gaat verder dan boekenkist

Hugo de Groot actueler dan ooit

Hugo de Groot actueler dan ooit

De vuistdikke biografie over Hugo de Groot ligt al klaar bij musicalacteur Lars Mak om in de kerstvakantie door te spitten. "Ik kan niet wachten om meer te weten te komen over wie Hugo de Groot precies was en wat zijn drijfveren waren", aldus Lars die in maar twee weken in de huid van de 17e eeuwse schrijver gaat kruipen.

Regio - Hugo de Groot is bij het grote publiek vooral bekend vanwege zijn ontsnapping in een boekenkist uit Slot Loevestein. Omdat het komend jaar precies 400 jaar geleden is dat hij zijn vrijheid in Gorinchem terugkreeg is er door Goedemorgen Theaterproducties een speciale musical gemaakt over Hugo de Groot. Een musical die echter meer vertelt dan alleen het verhaal over de beroemde boekenkist. Het is een verhaal over vrijheid, verdraagzaamheid en luisteren naar anderen. Thema's waarmee Hugo de Groot zich bezig hield en die anno 2021 actueler zijn dan ooit.

Lars Mak heeft al veel met producent en schrijver Fons van Rongen over Hugo de Groot gesproken. "Ik vind het vooral heel bijzonder dat we in deze voorstelling meer vertellen dan alleen dat verhaal over die ontsnapping in de boekenkist die iedereen uit de geschiedenis kent. We duiken dieper in de heroïsche persoon die Hugo de Groot was. We laten zien wat zijn ambities en innerlijke conflicten zijn. Het is een voorstelling die de boekenkist ontstijgt en daarom zal er ook geen kist op het toneel staan", vertelt hij.

Lars Mak speelde eerder in musicals als Rent en Soldaat van Oranje. Echter lesgeven is een evengrote passie van de Arnhemmer en daarom richtte hij zich vooral op het lesgeven. "Maar als er een mooi kortdurend project voorbij komt, dan sluit ik graag een paar weken mijn onderneming. De musical over Hugo de Groot is zo'n project", zegt Lars. Dat komt volgens hem enerzijds door het verhaal wat wordt verteld maar anderzijds ook zeker door de muziek die in de musical wordt gebruikt. "Je verwacht misschien klassieke musicalsongs maar deze musical heeft pop-rock muziek met scheurende gitaren. Het is onwijs goede muziek die ook heel goed past bij mijn stem", zegt Lars.

De musical Hugo de Groot is een vrij exclusieve voorstelling want de musical is alleen van 11 tot en met 22 maart te zien in de Nieuwe Doelen in Gorinchem. "Ik vind het erg leuk om er even een paar weken vol tegenaan te gaan en wat neer te zetten. Ik heb er alle vertrouwen in dat het heel gaaf wordt. We hebben een kleine club getalenteerde acteurs zoals Joost Claes en Zoï Duister", zegt Lars. "Die exclusiviteit maakt het project extra bijzonder.

Natuurlijk speelt corona een rol. Toch is Lars optimistisch. "Ik geloof dat we in maart echt wel weer wat meer kunnen. Ik ben in het theater in Gorinchem geweest en daar zijn ze sowieso heel creatief geweest door in de zaal alle stoelen te verwijderen en banken en fauteuils op 15 meter neer te zetten", vertelt hij.
Kaarten voor Hugo de Groot - de musical zijn te boeken via www.goedemorgentheaterproducties.nl.

21-12-2020