boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Hotel Californië (& andere rock-‘n-roll verhalen) - Constant Meijers

Fraaie muzikale avonturen uit de jaren zeventig van een bevlogen journalist

In de jaren zeventig van de vorige eeuw was Constant Meijers hoofdredacteur van Muziekkrant OOR. Vanwege deze functie en door zijn passie voor popmuziek reisde hij de wereld over om popsterren te zien optreden, maar ook om ze te ontmoeten. Dat was toen nog mogelijk, persoonlijke gesprekken voeren met muzikanten. Toch merkte hij al snel, toen de bekendheid van The Eagles toenam, dat ook hij werd weggehouden bij de leden van deze Amerikaanse band. Mede door het agressieve optreden van manager Irving Azoff, die in 1974 het management van The Eagles in handen kreeg, kon Meijers zijn muzikale vrienden niet ‘zomaar’ even spreken. Met dit verhaal opent de auteur zijn boek Hotel Californië, waarin hij terug kijkt op een rijke en enerverende periode uit zijn leven.

Hotel Californië (& andere rock-‘n-roll verhalen) - Constant Meijers

Boekbespreking door Gerard van Os 

De aanleiding voor Meijers om het boek - eindelijk - te schrijven is een ontmoeting in 2019 met de drummer en oprichter van The Eagles, Don Henley. Dat gebeurt backstage na een concert van de band in de Ziggo Dome. Hoewel het management alles in het werk heeft gesteld om deze ontmoeting te arrangeren, duurt het gesprek nauwelijks een minuut. De verbouwereerde Meijers heeft daarna genoeg tijd om na te denken over deze ultrakorte ontmoeting. Vooral de opmerking van Henley: ‘Thank you for everything…’ blijft echoën in zijn hoofd. Meijers eindigt zijn voorwoord als volgt: ‘De ontmoeting kende een onverwacht verloop en liet me beduusd achter in de Ziggo Dome. Ik vroeg me af waarom Don Henley mij eigenlijk wilde zien en begon te graven in mijn geheugen. Dat bracht me terug naar onze eerste ontmoeting, begin jaren zeventig. Eenmaal daar beland kreeg ik enorme zin om de vele wonderlijke ontmoetingen en gebeurtenissen uit die tijd weer voor de geest te halen en op papier te zetten.’ 

De eerste twee hoofdstukken zijn volledig gewijd aan deze meest succesvolle band van de Amerikaanse westkust. Een paar van de Eagles zijn tijdens een tournee bij de auteur thuis geweest op zijn flat in de Bijlmermeer. De gewoonlijk wat sloom ogende Joe Walsh verandert op slag in een bezeten teenager als hij de platenkast van de auteur ontdekt. De muziek zal jarenlang een bindende factor vormen tussen de leden van de Eagles en Meijers. Hoe groot die band is blijkt onder andere uit de discussies met de leden van de rockband over groepsdynamiek. De uitstraling op het podium is duidelijk veranderd sinds de gitaristen Don Felder en Joe Walsh in de groep zijn opgenomen.

Constant Meijers inverviewt Stevie Wonder

Naast aandacht voor de Eagels tref je in het ruim 350 pagina's tellende boek een fraai palet aan van de muzikale avonturen van Meijers. Hij interviewde veel artiesten, en aan een aantal van hen wijdt hij een hoofdstuk. Zo lees je over Brian Eno die door Bryan Ferry uit de band Roxy Music werd gezet, over Tim Hardin die - hopeloos verslaafd - een kort leven leidde en over de list die presentator en programmamaker Lex Harding verzon om op bezoek te kunnen gaan bij Michael Jackson in Neverland. 

Niet onvermeld mag blijven dat de verhalen ruim geïllustreerd zijn met relevante illustraties, waaronder ook foto’s waarop Meijers in gesprek is met besproken artiesten. Deze - onder andere door Gijsbert Hanekroot gemaakte opnamen - zijn zeer de moeite waard.

Constant Meijers (Leiden, 1945) begon zijn journalistieke carrière in 1972 bij het undergroundblad Aloha. Twee jaar later stapte hij over naar Muziekkrant OOR, waar bij uiteindelijk hoofdredacteur werd. Naast de vele interviews die hij afnam bezocht Meijers ook veel optredens van zangers en popgroepen. In een geheel eigen stijl deed hij hiervan verslag in OOR. In de jaren ’80 en ’90 maakte hij verscheidene televisieprogramma’s over popmuziek. Van 1997 tot 2015 was hij hoofdredacteur van het blad Theatermaker. In 2013 verscheen bij uitgeverij Ambo het boek Forever Young - De muziek van Neil Young als soundtrack van mijn leven. 
Hotel Californië & andere rock-‘n-roll verhalen is in november 2021 verschenen bij uitgeverij Mooks Publishing en kost € 30,00. Niet als e-book verkrijgbaar.

Constant Meijers inverviewt Graham Nash - Leidseplein A'dam - foto Gijsbert Hanekroot

illustraties:
1. omslag van het boek
2. twee foto’s uit het boek, gemaakt door Gjsbert Hanekroot; de auteur in gesprek met Stevie Wonder en met David Crosby. 

Alle boekrecensies zijn terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

05-06-2022

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring hele haring