Horeca weer kop van jut

Nozem Waarman en de 49,9 cc

De horeca is weer eens de kop van jut. Kroeg en restaurant zijn wederom het ongewilde breekijzer dat de laatste circa 20% van de bevolking, los van bedlegerige eeuwe- en zuigelingen, moet dwingen zich alsnog te laten vaccineren. Omdat de (nog altijd demissionaire; van regeren vanuit het graf gesproken!) regering de directe confrontatie met de weigeraars of vergeetachtige medemens niet aandurft, mag deze tak van dienstverlening aan (vaste) klanten uit gaan leggen dat een bezoekje niet langer is toegestaan.

Horeca weer kop van jut

De eerste tijd is er een van overgang. Er zal op grote schaal worden gespeeld met de nieuwe maatregel. Dit, omdat eigen personeel andere dingen te doen heeft dan portiertje spelen. Er moet getapt en geschonken. Anders wordt er niets verdiend en zo geweldig ging het allemaal al niet en een V aan de deur kost veel geld.

Volgens berichten gaan lokale overheden vanaf zaterdag 25 september niet direct met het bonnenboekje zwaaien bij horeca, theater of evenement. Dat scheelt hectoliters illegaal getapt pils. Pas als de controleplicht stelselmatig wordt overtreden zal worden ingegrepen met waarschuwingen, dwangsommen bij recidivisme, als laatste maatregel volgt sluiting.

Het argument dat €40,- (excl. BTW) per uur voor een man of vrouw met een V financieel niet haalbaar is voor vrijwel iedere droge of natte horeca-exploitant, lijkt van geen Haags belang. Je zult maar een zaak hebben met drie in-, uitgangen. Daarbij werkt de draagbare telefoon het NSB-gedrag van verraders vanaf de plaats “delict” sterk in de hand en de eerste revolte dient zich aan.

De horeca lijkt kansloos en zal zich moeten richten naar de (internationaal opgelegde) nukken van Rutten c.s. Alle groene stickers ten spijt zal dit voorlopig de laatste week zijn dat niet-gevaccineerden buiten de deur een hapje en een drankje kunnen halen.

Probleem voor menig gemeente is dat BOA’s ambtenaren zijn en slechts op maandag t/m vrijdag tijdens kantooruren controleren. De politie is niet bestemd voor deze taak. Dus: wie controleert er ’s avonds en in het weekeinde? En geld de pasplicht enkel binnen of ben je buiten ook niet langer welkom?

Los nog van sneuvelende ruiten, grote vechtpartijen en massaal onbegrip ziet de toekomst er donker, duister en duivels uit. Hoe zit het trouwens met de Wet op de Privacy en het medisch geheim als je aspirant klanten stelselmatig en in het openbaar moet weigeren. Heeft het Haagje daar al eens over nagedacht!

Dialoog
Cafébaas: 'Sorry Jan, maar ik mag je niet binnenlaten. Zolang je geen IQR-code kunt overleggen moet je het maar elders proberen.'
   Klant Jan: 'Ja maar luister nou is. Ik loop je al veertig jaar te spekken. Van al dat geld dat ik bij jouw heb weggezopen had ik zelf een kroeg kunnen kopen.'
   Cafébaas: 'Ik weet het. Ik weet het. Maar ik heb die regels niet bedacht. Bel Rutten op of die De Jonge met zijn puntschoenen die almaar langer worden als hij weer eens iets beweert. Het lijkt wel de neus van Pinocchio, die stappers van hem.'
   Klant Jan: 'Tsja, ik weet het. Jij kan er ook niets aan doen. Ben benieuwd wat jullie straks te wachten staat als blijkt dat het gros der klanten niet is geprikt door een herintreder. Dan kan je je eigen bier eigen bier opdrinken. En dat lijkt me zelfs voor jij ietsje te veel van het goede.'
   Cafébaas: 'Nogmaals sorry, Jan. Als het anders kon ...'
   Klant Jan: 'Jajaja. ga maar snel een aanbieding bier halen bij de grootgrutter. Heb je in ieder geval 24 pijpjes voor de prijs van een paar bier op café (*).

Schrale troost voor geweigerden
Een krat bier telt 24 x 0,30 cl bier = 7,2 liter. Een vaasje heeft tegenwoordig een inhoud van 0,25 liter. Dat is vier vaasjes per liter. Vermenigvuldig dit met 7,2 en je komt uit op 28,8 bier omgerekend per krat. Het equivalent van een krat bier van circa EUR 15,- kost op café, bij een gemiddelde glasprijs van EUR 3,- zo'n slordige EUR  86,40.

Post Scriptum
En wat nu als je met mensen uit dezelfde "bubbel" een café naar keuze huurt, mag dat dan wel zonder paspoort 2.0?

23-09-2021