Indringende fototentoonstelling toont Afghanistan door de lens van gevluchte fotograaf

Hope & Fear. Afghanistan door de lens van Hedayat Amid

Hope & Fear. Afghanistan door de lens van Hedayat Amid

De Afghaanse persfotograaf Hedayat Amid (Kabul 1990), moet op 15 augustus 2021 zijn thuisland verlaten, als gevolg van de machtsovername door de Taliban. Hij belandt uiteindelijk in Vlaardingen.

In de periode voor zijn gedwongen vlucht legt Hedayat het dagelijks leven in Kabul vast. Het leven dat, ondanks de verschrikkingen van meer dan vier decennia oorlog en terreur, zo goed en zo kwaad als mogelijk doorging. Zijn foto’s vertellen de verhalen achter de statistieken en korte nieuwsberichten die in de Westerse media over Afghanistan verschijnen. Dit najaar toont Museum Vlaardingen een selectie van de foto’s van Hedayat.

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden
De indringende foto’s tonen hoe vasthoudend en opgewekt de inwoners van Afghanistan zijn, vechtend om te overleven en verlangend naar een mooie toekomst. Ze laten zien hoe kinderen op de resten van de oorlog dansen en spelen en hoe vrouwen en meisjes een actieve rol in de samenleving innemen. Maar Hedayat toont ook de kwetsbaarheid van deze samenleving, waarin terreur, geweld en uitsluiting altijd op de loer liggen.

Sinds de Taliban weer aan de macht zijn, is het beleid steeds wreder geworden, met name tegen vrouwen en meisjes en religieuze en etnische minderheden. De hoop en aspiraties van vele duizenden jonge Afghanen hebben plaatsgemaakt voor angst en onzekerheid.

De indrukwekkende foto’s van Hedayat dragen bij aan het vergroten van de kennis over Afghanistan en zorgen er hopelijk voor dat het Westen Afghanistan niet vergeet.

Hedayat Amid
Hedayat werkte voor verschillende nationale en internationale persbureaus, waaronder het European Pressphoto Agency. Zijn werk is o.a. gepubliceerd in The Washington Post, New York Times en The Guardian. Hij heeft internationale prijzen gewonnen en werd geselecteerd voor de Time Magazine top 100 foto's van 2015. Hedayat is inmiddels als fotograaf werkzaam voor NRC Handelsblad. Kijk voor een impressie van zijn Afghaanse én Nederlandse werk op zijn Instagramaccount @hedayat_amid.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door vfonds, Fonds Schiedam Vlaardingen en Fonds Museum Vlaardingen. De tentoonstelling is te zien van 15 september 2023 t/m 14 januari 2024. Museum Vlaardingen, Westhavenkade 54, Vlaardingen. www.museumvlaardingen.nl.

230908 Mus Vld Taliban fighters Hedayat Amid

 

08-09-2023