Waarman's ogenblik

Honden dragers coronavirus?

Honden dragers coronavirus?

Zondag jl. op 10 januari las Waarman rond 16.00 uur een berichtje (van de gemeente Vlaardingen?) op de Facebookpagina van Vlaardingen Veilig. Er stond: “Vanwege de enorme (verkeers-) drukte is de Broekpolder per direct afgesloten. Kom dus niet meer naar de Broekpolder toe.” Mogen we ineens niet meer in de buitenlucht bewegen? Is gezond sporten plots taboe? Moet de hond maar op de kattenbak zijn/haar behoefte doen?

De Broekpolder afgeladen als het centrum van Beijing, London, New York, Parijs of willekeurig welke metropool ook? Het moet niet gekker worden. Was het nu de maand mei, dan kon je nog stellen dat, vanwege de jaarlijkse nestdrang van onze helaas almaar zeldzamer wordende gevederde vrienden, de polder eivol was; daarvoor moeten we nog even wachten.

De Broekpolder druk als de Kalverstraat tijdens historische coronavrije uurtjes of het centrum van Vlaardingen toen de PvdA nog gretig geld uit de bestuurlijke kas richting economische stadsgenoten strooide. Je zou zomaar terugverlangen naar de tijden dat Hans Versluys, Klaas Terpstra en Anny Attema c.s. de scepter zwaaiden.

Onze vrijheid dus weer ernstig ingeperkt. De hond (Nee, niet peilingmeester Maurice “Aerosol”) is nu het volgende slachtoffer van de bestuurlijke dadendrang van de Schelvispekelenclave. Uitlaten doe je vanaf zondag beter in de eigen tuin, op de galerij of gewoon helemaal niet.

Wat blijft er vandaag-de-dag nog over van onze, vanwege de 1,5 meter of 6 haringen-regel, toch al beperkte vrijheid en levensgenot! Niets, nakkes, nada. Nu ook de trouwe viervoeter wordt geboycot blijft er van onze vrijheid helemaal nul over.

De Broekpolder meet 400 hectare; het equivalent van 800 voetbal- of hockeyvelden. Wie van arren moede en verveling de tv op zondag aanzet, die weet dat, als ze ervoor worden betaald, er 22 spelers, 4 mannen in het “zwart”, 2 trainers, reservespelers, ballenjongens, verzorgers, fotografen, cameraploegen, mensen van de catering, portiers, schoonmakers, bestuursleden, familie, ex-helden, de bondscoach, KNVB-bobo’s, journalisten, etc. op en strak rond één zo’n stukje gras ronddartelen. Alles bijeen grofweg 150 mensen die anderhalf uur bezig zijn met contactsport. Vertaal dit naar de Broekpolder, waar het vóór de coronacrisis matig tot gangbaar druk was, en je komt op 12.000 mensen die de hond kunnen/mogen uitlaten in dit opgespoten park.
   Zijn die er werkelijk geweest? En hoeveel honden telt Vlaardingen eigenlijk? En al die bezoekers … daarvoor was toch ruimte genoeg om de 1,5 meterregel te waarborgen! Daarbij is dit het equivalent van circa 16% van het lokale stadse inwonertal. Dat die allemaal rondstappen, hollen in de bosjes vrijen dat het een aard heeft in de Broekpolder, dat is een idée fixe.
   Hoe gek is het als de ene noodmaatregel de andere vervangt! ‘Hierbij vergeleken was de Tweede Wereldoorlog een vakantiepark,’ sprak een al wat oudere heer die de 5 zware en zwarte jaren van dichtbij en in legergroen heeft meegemaakt.

De volgende stap is hond uitlaten in ’t Hof, Oranjepark, Park Holy aan de Amsterdamlaan, Park ’t Nieuwelant, de groene buffer tussen woonwijk Babberspolder-Oost en snelweg A4 en de Heemtuin in de Westwijk.
   Hoeveel parken en parkjes telt Vlaardingen eigenlijk? Waarman dunkt genoeg om ‘s zondags, met een ingewikkeld uitlaatschema in de achterzak, op gepaste en voorop gelegde tijden Bello, Spike, Cooper, Binkie, Nina en Fikkie uit te mogen laten? We gaan het zien.
   En wie niet in alle kleinere parken past kan na deze regulering met een gerust hart richting Broekpolder; daar is het dan heerlijk, natuurlijk en sereen. Misschien kan de hond even vast aan de boom, alsof het vakantietijd is, en duiken de baasjes even het struweel in voor een pre-lenteachtige vrijpartij. Wel met eigen partner, want het is nog altijd coronatijd en aangezien de meeste mannen de zes haringen niet halen …

13-01-2021