Hoe maak je de geur van je huis aantrekkelijker?

Hoe maak je de geur van je huis aantrekkelijker?

In elk huis lijkt het een ongrijpbaar fenomeen: de geur die er normaal gesproken hangt. Die ruik je zelf niet zoals anderen dat doen, en wordt beïnvloed door allerlei factoren die je deels zelf in de hand hebt. Er bestaat een aantal manieren om de huisgeur in ieder geval een stuk neutraler en dus aantrekkelijker te maken.

Tapijt en andere gestoffeerde elementen reinigen
Een muffe geur in huis kan liggen aan het tapijt of kleed, dat veel stof, vuil en ongedierte in  zich opneemt door de jaren heen. En daar kan de wekelijkse stofzuigbeurt helaas niet veel  aan veranderen. Het grondig reinigen van het tapijt biedt soelaas: dit kun je laten doen door  vaklui of zelf aanpakken. Hoe? Op je telefoon tik je de zoektermen Tips zelf tapijt reinigen in  en je komt vanzelf op het juiste platform terecht. Op Cinco Cleaning staan ook veel andere  reinigingstips, bijvoorbeeld voor je gestoffeerde meubels, die hetzelfde geurprobleem  kunnen hebben.

De boel tegen elkaar open zetten
Ga je toch uitgebreid soppen, dat zet je meteen alle ramen tegen elkaar open. Vergeet niet  eerst de verwarming uit te zetten! Dit helpt enorm: er komt veel frisse lucht binnen en de  geur van de schoonmaakmiddelen die je gebruikt, wordt minder intens. Bovendien komt er  wat extra zuurstof naar binnen waaien. Idealiter doe je dit niet alleen tijdens de  lenteschoonmaak, maar wekelijks.

Kruidenplanten en huisparfums
Huisparfums bestaan in diverse hoedanigheden. Zo zijn er geurverspreidende apparaatjes  die je in het stopcontact steekt. Ook spuitbussen en (zelfgemaakte) oliën alsmede  wierookstokjes doen wonderen. Ben je een plantenliefhebber en wil je lekker geurende  kruiden voorhanden hebben in de keuken? Dan sla je een dubbelslag door kruidenplanten  neer te zetten.

Niet meer binnen frituren
De frituurgeur is van oudsher een bekende spelbreker als het om een neutrale, aantrekkelijke odeur in huis gaat. Vervang je frituurpan door een airfryer en het probleem is grotendeels  opgelost. Soms gaat er echter niks boven een écht gefrituurd hapje zoals oliebollen, maar  die maak je voortaan in de schuur klaar. Of buiten, als het niet regent.

Hond in bad, kattenbak vaker verschonen
Dat je je katten 's nachts binnen wilt hebben, is begrijpelijk. Ze moeten ook dan wél hun  behoefte kunnen doen. Zet de kattenbak op een plek uit het zicht (liefst niet in de huiskamer dus) en verschoon hem regelmatig. Kunnen de katten overdag naar buiten, dan sluit je hem  zolang af. Nemen je honden veel onwelriekende geuren mee in hun vacht, dan trakteer je ze  zo nu en dan op een bad.

22-03-2024