Hoe energiezuinig zijn woningen in Vlaardingen?

Hoe energiezuinig zijn woningen in Vlaardingen?

Woningen in Vlaardingen hebben een gemiddeld energieverbruik, dat blijkt uit onderzoek van www.energielabelprijzen.nl dat de gegevens van Klimaatmonitor Nederland analyseerde. Op dit moment heeft 58,5% van de woningen een geldig energielabel. Daarvan beschikt 65,4% over een “groen” label (A, B of C). Dat is ies minder dan het landelijke gemiddelde van 70%.

65,4% van de huizen in Vlaardingen heeft een groen energielabel
Op dit moment heeft 65,4% van de woningen in Vlaardingen een groen energielabel. Dat betekent dat deze woningen beschikken over een label A, B of C. Deze woningen hebben een redelijk tot zeer laag energieverbruik dankzij een zuinige HR-ketel, goede isolatie en eventueel zonnepanelen. Landelijk gezien heeft 70% van de woningen een groen energielabel. Hiermee scoort Vlaardingen minder goed ten opzichte van de rest van Nederland.

4.043 woningen (19,7%) hebben zelfs het meest zuinige energielabel A, landelijk is dat 24%. Het meest voorkomende energielabel in Vlaardingen is label C. 842 woningen (4%) hebben het meest onzuinige energielabel G, landelijk gezien is dat 4%.

Hoe zijn de energielabels verdeeld in deze gemeente?

4.043 woningen (19,7%) hebben energielabel A: zeer laag energieverbruik
4.152 woningen (20,2%) hebben energielabel B: laag energieverbruik
5.269 woningen (25,6%) hebben energielabel C: redelijk laag energieverbruik
3.341 woningen (16,2%) hebben energielabel D: gemiddeld energieverbruik
1.767 woningen (8,6%) hebben energielabel E: redelijk hoog energieverbruik
1.161 woningen (5,6%) hebben energielabel F: hoog energieverbruik
842 woningen (4%) hebben energielabel G: zeer hoog energieverbruik
Wat is het energielabel?

Vanaf 2008 is het definitief energielabel verplicht bij oplevering, verkoop of verhuur van een woning. Per 1 januari 2021 is de methode waarop het energielabel bepaald wordt gewijzigd. Dit houdt in dat woningeigenaren vanaf dit jaar een afspraak moeten maken met een energieadviseur. Deze deskundige komt thuis langs, neemt de woning op en berekent hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning en hoeveel van deze energie uit duurzame bronnen komt. Vervolgens wordt het energielabel vastgesteld en definitief geregistreerd. Het energielabel is 10 jaar geldig vanaf de registratiedatum.

05-02-2021