Sodabi, Sodawie?

Historische rituele drank uit Togo krijgt nieuwe toekomst

Historische rituele drank uit Togo krijgt nieuwe toekomst

Het begon met een raadselachtig mailtje van iemand die informeerde naar de mogelijkheid om een bijzondere drank te laten distilleren. Een drank met een spirituele betekenis, diepgeworteld in de historische cultuur van de West-Afrikaanse landen Togo, Ghana en Benin.

Sodabi blijkt daar al eeuwenlang traditioneel gedistilleerd te worden uit palmwijn, die  gewonnen wordt door palmbomen af te tappen. Hoe dat in zijn werk gaat kun je via  bijzondere filmpjes vinden op internet.

Oorspronkelijk werd deze Sodabi gebruikt om plengoffers te brengen bij belangrijke rituele  gelegenheden. Sinds de komst van de Europeanen in deze landen, heeft de Sodabi  langzaam maar zeker plaatsgemaakt voor jenever. Afkomstig uit Schiedam wel te verstaan. De afkomst ‘Schiedam’ is in de loop van de tijd synoniem geworden voor ‘de allerbeste  kwaliteit, die goed genoeg is voor de voorouders’.

Omdat alleen de allerpuurste drank van de beste kwaliteit goed genoeg is om de voorouders gunstig te stemmen, is het belangrijk om een Sodabi te distilleren die puur en zuiver is en  die als klap op de vuurpijl óók nog uit Schiedam komt. Alleen zó is er een kans dat de  Sodabi haar oorspronkelijke rituele rol kan terugveroveren. Rob van der Gaag: ‘Een enorme uitdaging en eer voor een kleine Schiedamse distillateur als Serious Bee Distillers, maar daar houden we van.”

Daarnaast wil men de drank gebruiken om mensen die hun roots hebben liggen in de  genoemde landen uit te nodigen een bezoek te brengen aan hun voorouderlijke grond. Om deze mensen te bereiken zal de wereldbekende band ‘Togo All Stars’, zodra de drank in productie is voorafgaand aan elk concert plengoffers brengen met deze Sodabi.
De drank zal onder de naam ‘Ahobli Spiritual Sodabi’ op de markt gebracht worden.

Uiteraard werkt Serious Bee Distillers graag mee aan een project met zoveel historische en culturele waarde. Het eerste onderzoek is een feit en aanstaande zaterdag (4 maart) komt er een belangrijke delegatie uit Togo langs bij de Schiedamse distilleerderij om de drank te proeven en bij goedkeuring te zegenen. Er zullen dan vast en zeker plengoffers gebracht worden.

Website
Link: https://seriousbeedistillers.nl

Bijschrift bij foto
Hoog bezoek bij Serious Bee Distillers: v.l.n.r. Bryan Oudhoff, ambassadeur van de Heviosso Vodun tempel in Aklakou, Togo, Alwine van Winsen, Prins Ekue Leopold Messan Ativodou van het Gâ Volk, Rob van der Gaag.

04-03-2023