Mini-hippiefestival bij Lijnbaanhallen

Hippietijd, ja. Weet je wel!

Hippietijd, ja. Weet je wel!

Vlaardingen treedt feestelijk buiten de oevers. Straks dweilen, neemt het gemeentebestuur zich voor. Er is een jaar lang ideeën geopperd en vergaderd tot het nachtelijk duister plaats maakte voor het kraaien van de (digitale) haan.

Bij de Lijnbaanhallen is op zaterdag 20 mei een heus Hippiefestival annex hippiemarkt met als lemma: Make Love not War. Organisator is cultureel- en performancedier Hadewiena Scholten. Niet eens zo heel diep in haar hart nog altijd een echte hippie die de naald nog regelmatig thuis in de groef plempt en er lustig op los swingt.

Door Stichting Vlaardingen 750 gevraagd om het Hippietijdperk in het kader Levende Geschiedenis te verbeelden heeft ze alles wat ze weet vanuit haar jeugd in tastbare herinnering omgezet. Alleen haar Vredesoptocht met borden waarop Peace, Ban de Bom en Make Love not War door de stad vertonen heeft de finish niet gehaald. Verder is dit festijn echt en volbloed haar kindje.

Programma
Hadewiena Scholten: ‘Dit is een erg leuk festival om te organiseren. Er is van alles te doen mét en een duidelijke link naar de bloeiende jaren zestig en een puntje van het opvolgend decennium, waarin de bloemen verwelkten en het leven harder werd. Maar waarin in de beginjaren 70 de bloemen nog even welig mochten tieren.

We hebben een truck als podium. Daarop diverse optredens van lekkere jaren 60 muziek. Hierbij Nederlandse liedjes en uiteraard ook bijvoorbeeld Born to be Wild van Steppenwolf. Het schiet alle kanten uit. Lekker gevarieerd en voor elk wat wils.

Het weer laat zich van zijn beste kant kennen. Het kan een tof feest worden. Zelfs onze barman (Ben Visser, red.) ziet er als een hippie uit.’

10.30 uur
Vlaardingse band CCCC (Comme ci comme ça)
Met Erna Lohman, Tineke Speijer, Joke Kruisbeek, Simon Willemse (gitaar). Techniek: Peter van Neerijnen. Denk aan: Obladi Oblada en Het zal je kind maar wezen.

12.00 uur
Workshop Bio Danza met Nathalie Liem
Vrij dansen vanuit je zelf en met anderen. Lekker je lichaam vrij bewegen met inachtneming van de zwaartekracht: Let the Sunshine in!

13.30 uur
Ride in bromfietsen
Met name de jaren 60 zijn niet compleet zonder de bromfiets. Hét vervoermiddel van iedereen die zich geen auto kon of wilde veroorloven. Tijdperk van de NOZEM of Nederlands Onderdaan Zonder Enige Moraal. Bromfietspurist met opbouwfantasie, want: bedenker van de Zündler, Cock van der Windt zorgt voor een heuse ride-out door de stad waarna rond 13.30 uur de stoet zal parkeren bij de Lijnbaan. Exclusief en om een traantje weg te pinken. Ook met stadgenoot Hans Breedveld en zijn glimmende Italiaantjes en wie zich verder, al dan niet spontaan, knetterend meldt.

14.00 uur
De Revolution uit Middelburg
Een te gekke tref met als bassist Vlaardinger Arjan Broek. Ja: die van Livid! Uit hun speakers zal Steppenwolf klinken met … juist ja. Dat ene nummer dat we allemaal zo goed kennen. Verder van vaderlandse bodem Cuby & the Blizzards met Appleknockers Flophouse en van Q 65 klinkt This is the Life I Live. Ze spelen in drie sets precies veertig nummer. Zoals de Top40 van zee-zender Radio Veronica ooit bedoeld is.

Kinder- en ander vermaak (doorlopend)
Aurafotografie met Colorfull People
Het enige onderdeel, buiten eten en drinken natuurlijk, waarvoor je de portemonnee moet trekken. Voor €10,00 een persoonlijke foto van je innerlijk. Met uitleg en een geïllustreerd boekwerkje de moete waard voor wie (een beetje) op zoek is naar zichzelf. Met knipoog.

Plaatjes draaien met Leo IJdo
De Nachtburgemeester heeft zich speciaal voor dit hippieavontuur een wekker aangeschaft. Voor de ware Nightmare is de dag normaal gesproken een streng verboden dagdeel. Leo draait exclusief muziek uit het hippietijdperk. Inclusief baret en specifieke tijdloze snor een humoristische noot: laat gerust je heupen kraken.

Kramen
Diverse kramen met snuisterijen en accessoires uit het zwart-witte en gelukkig nog niet geheel vergeten mono-tijdperk kunnen van eigenaar verwisselen. Kralen, ringen, kettingen en gadgets. Het is er allemaal.

Kinderen
Bloemenkransen maken. Flowers in your hair? Dat wordt werken met klimop en kleurige bloemen. Daarna zie je er als opkomende generatie net zo uit als je grootouders toen. Verder kun je sjoelen, hinkelen, zaklopen, twisteren, met z’n drieën op de ski en steltlopen. Het is maar een spelletjes greep.

Foodcar van Suus Henger
Een heuse Pipowagen waar je suikerspin, poffertjes, een tosti, hotdogs en taartjes kunt kopen en eten. Vast maar vasten!

Bar Muziekcafé de Hommel-Ben Visser
Geen mens is bestand tegen zoveel tastbare cultuurherinnering. Sommige zaken zijn wat onder gestoft in ons brein en daarom is er De Hommel met bier, wijn en limonade om alle stof … af te stoffen en ruimschoots   weg te spoelen.

Sixties & Seventies Festival
Locatie: Lijnbaan en Touwbaan
Start: 10.30 uur
Einde: 17.00 uur

Entree: gratis

230518 De Revolution Arjan Broek

230517 Selfie Service

230517 CCCC

18-05-2023