Hij komt, hij komt, met tienduizenden tegelijk …

Deze week verschijnt het nieuwe kijk- en zoekboek ‘Sinterklaas’ van Charlotte Dematons. In een recordoplage van 50.000 exemplaren wordt het boek op 17 en 18 oktober aan de boekhandels geleverd. De illustrator, die dit keer het boek zelf uitgeeft, is verbaasd en overdonderd door de grote belangstelling voor deze heruitgave. In eerste instantie werd besloten het nieuwe boek in een oplage van 20.000 uit te brengen. Door de grote belangstelling vanuit de boekhandels besloot men in augustus de oplage te verdubbelen. In september is een herdruk van 10.000 exemplaren in gang gezet.

Hij komt, hij komt, met tienduizenden tegelijk …

Die belangstelling was wel te verwachten. De oorspronkelijke uitgave van Sinterklaas verscheen in 2007. Door de vele maatschappelijke discussies over het grootste kinderfeest van het jaar werd het boek sinds 2017 niet meer herdrukt. Er werd dus best wel uitgekeken naar een nieuwe editie, die deze week in de boekwinkels ligt. Aan deze herziene uitgave werkte Dematons ruim twee jaar. Het overschilderen en uitbreiden van dit unieke prentenboek kostte meer tijd dan het maken van een nieuw. De nu uitgebrachte versie past bij de tijd van nu. Veel roetveegpieten zien we afgebeeld in onder anderen een verbouwd onderkomen in Spanje.

231018 Charlotte Dematons (c) Sanne de WolfCharlotte Dematons (Evreux, 1957) groeide op in Normandië, waar zij tweetalig werd opgevoed door haar Nederlandse moeder en Franse vader. Toen ze in Frankrijk de middelbare school had afgerond ging ze studeren aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Daar specialiseerde Dematons zich in illustreren en ontwerpen. Inmiddels tekende ze illustraties voor meer dan 350 boeken. Zelf maakte ze elf prentenboeken, waaronder de kassuccessen De gele ballon, Sinterklaas, Nederland en Alfabet. Voor haar werk werd Dematons meermalen onderscheiden. Zo ontving ze in 2008 de Gouden Penseel voor de eerste editie van Sinterklaas. Dematons is getrouwd met wetenschappelijk tekenaar Bas Blankevoort.

Binnenkort zal Sinterklaas in de herziene editie door het recensiecollectief besproken worden in de vrijdagse rubriek ‘Een uitgelezen kans’. Het portret van Carlotte Dematons is gemaakt door Sanne de Wolf.

18-10-2023