Harriet Weststrate koestert nog altijd de betere film

Het Zeepaard 10 jaar bolwerk ArtHouse-film

Het Zeepaard 10 jaar bolwerk ArtHouse-film

VLAARDINGEN - Filmtheater Het Zeepaard vierde met de film “The Holdovers” haar 10-jarig bestaan in de Vue-bioscoop aan het Veerplein. Donderdagavond 8 februari kwam cultuurwethouder Lianne van Kalken in gezelschap van cultuurambtenaar Brigitte Bot Harriet Weststrate feliciteren met deze mijlpaal. Tevens werd de Grand Dame du Cinema” in Vlaardingen geroemd om haar nimmer aflatende inzet.

Filmtheater Het Zeepaard kent in de praktijk al langer. In 1998 was de officiële start in de Harmonie als onderdeel van de Stadsgehoorzaal.

Harriet Weststrate is niet alleen gediplomeerd filmoperateur, maar ook afgestudeerd in de Franse taal- en letterkunde. Haar fascinatie voor het medium film combineert zij dan ook met het vertalen van films uit dit land. Het verbaast de trouwe bezoeker dan ook niet dat er ook nogal eens Franse films worden geprogrammeerd bij dit lokale filmtheater.

Vanzelfsprekend probeert ze tot een breed aanbod te komen en dat kun je zien op de website van Het Zeepaard (http://www.hetzeepaard.nl/). Ook probeert ze het filmprogramma ook aan te passen aan thema's “Regenboogstad Vlaardingen”. Dit doet zij  met het vertonen van de film “20.000 Especias de Abejas” op donderdagavond 22 februari en zondagmiddag 25 februari. Voorts wordt er door haar gewerkt aan het toekomstige filmpubliek door ook de jeugd te interesseren voor dit medium met ondermeer haar inzet bij Culture Candy en Moviezone.  

De langjarige geschiedenis van Filmtheater Het Zeepaard kent een onderbreking bij de verbouwing van de Stadsgehoorzaal. Uiteindelijk bleek er geen ruimte meer in dit beoogde culturele centrum van Vlaardingen te zijn voor een filmtheater. Na lang onderhandelen kon er een doorstart worden gemaakt in de bioscoop die toen in het voormalige V&D-pand op het Veerplein werd gevestigd.

Er is een regeling getroffen dat vrijwel wekelijks een filmzaal in de Vue-bioscoop wordt gehuurd voor een voorstelling op donderdavond (aanvang 20.30 uur) en op zondagmiddag 16.15 uur. Harriet Weststrate huurt  voor een week een film waarvan zij vindt dat deze onder de aandacht moet worden gebracht van het Vlaardingse filmpubliek en introduceert deze film ook altijd met een begeleidend praatje voor de bezoekers van Filmtheater Het Zeepaard.

Een kaartje voor de film kan via de website worden gereserveerd of gewoon aan de eigen kassa van de balie van de Vue-bioscoop worden aangeschaft. Op zondagmiddag 11 februari wordt “The Holdovers” dus voor de tweede maal vertoond en is er dus een tweede kans om deze film te zien en Harriet Weststrate te feliciteren.

Tekst
Leen Vreugdenhil

Fotografie
Eric van Straaten

Fotobijschrift
Boven (v.l.n.r.): twee bezoekers, Leen Vreugdenhil, Harriet Weststrate, Lianne van Kalken, Brigitte Bot
Onder: Hapjes gebakjes om het Lustrum van binnen mee te vieren

240210 Harriet Weststrate ArtHouse Eric van Straaten3

11-02-2024