Pim is een meisje dat na het overlijden van haar oma naar een kostschool gaat. Haar ouders zijn onbekend. De leiding op het internaat is volgens Pim, die zelf het verhaal vertelt, te vergelijken met juffrouw Bulstronk uit Roald Dahls ‘Mathilda’. De andere bewoonsters van ‘Bergdwaal’ zijn ook niet echt gezellig tegen Pim. Bij de directrice verneemt Pim dat haar oma niet haar echte oma was. Dat is een reden voor Pim erop uit te gaan en een privédetective in te schakelen. Deze dame, Valetta, weigert subiet maar komt daar later op terug. Zo begint ‘Het verhaal van een prinses en een pistool’, geschreven door Cees van den Berg.
Als lezer word je met tussenpozen op de hoogte gehouden over de achtergronden van Pim. Dat gebeurt in schuingedrukte hoofdstukjes, die ervoor zorgen dat je als lezer al snel meer weet dan Pim. Als detective Valetta terugkomt op haar beslissing en Pim gaat helpen, krijgt het verhaal nog meer vaart. Pim moet wennen aan deze jonge vrouw, die wel apart oogt en doet, maar een hart vol goud heeft.
Met vallen en opstaan weten Valetta en Pim informatie te verzamelen over de werkelijke identiteit van Pim. Dat vergaren is niet zonder gevaar en leidt in het boek soms tot spannende situaties. Zo maakt Valetta voor haar werk gebruik van een neppistool. Iets waar Pim van schrikt, maar waar Valetta doodkalm onder blijft.
De nuchterheid en onverschrokkenheid van Pim doen je als lezer goed. Ze houdt van doorzetten en zorgt ervoor dat je graag wilt weten hoe dit afloopt. Humor zorgt ook voor leesplezier, net als leuke titels van hoofdstukken. Zo luidt bijvoorbeeld hoofdstuk 7: ‘Als je iets wilt verbergen, moet je het vooral niet verstoppen’. En bij hoofdstuk 18 lees je: ‘Twee erwtjes maken zeker zes honden wakker’. De verschrikkelijke directrice van internaat ‘Bergdwaal’ heet Bottenbley. Mensen die haar kennen noemen haar liever Bottebijl.
Het verhaal van de twaalfjarige Pim zal veel jonge lezers aanspreken. Zeker niet in de laatste plaats door de mooie illustraties van Monique Dozy. Als je eenmaal aan dit boek begint, wil je het graag in één keer uitlezen.
Cees van den Berg (Oosterhout, 1957) is muzikant en schrijver. In 2016 debuteerde hij met het kinderboek Lotje later, dat in 2021 herdrukt werd. Van zijn hand verschenen ook: Gevonden (2020), Paloma (2021) en Joe Mellow (2022).
Monique Dozy wist op jonge leeftijd al dat ze graag illustrator wilde worden. Ze volgde de Amsterdamse Kunstacademie en maakt naast kinderboekillustraties ook graag artist impressions. Dozy woont en werkt in Den Helder.
Het verhaal van een prinses en een pistool is verschenen bij uitgeverij Lemniscaat en kost € 17,00. Geen e-book verkrijgbaar.
Illustraties
1. omslag van het boek
2. portret van auteur (gemaakt door Nina Dozy) en illustrator
Recensie
Gedrard van Os
Alle boekrecensies zijn terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl.
Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijkt het je leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger, mail dan je recensie naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl.