Historische lezing in de Windwijzer

Het Oranjehotel door Camiel van Zilfhout

Het Oranjehotel door Camiel van Zilfhout

VLAARDINGEN - Op zondag 17 maart verwelkomen we in het kader van de geuzenmaand historicus Camiel van Zilfhout als gast in De Windwijzer. Hij zal tijdens Zin op Zondag spreken over het belang van educatie over een donkere periode in onze geschiedenis en over de rol die het Oranjehotel daarin kan vervullen.

Een aanzienlijk aantal verzetsstrijders uit Vlaardingen belandde na hun arrestatie in eerste instantie in de gevangenis in Scheveningen, ook wel bekend als het Oranjehotel. Ook de Geuzen die op 13 maart 1941 zijn geëxecuteerd werden vanuit deze gevangenis naar de Waalsdorpervlakte overgebracht. Na de oorlog diende het nog geruime tijd als een reguliere gevangenis, waarna een deel van het gebouw werd omgevormd tot het Nationaal Museum Oranjehotel.

Camiel van Zilfhout, opgeleid als historicus en momenteel werkzaam als educatief medewerker bij het Oranjehotel, deelt zijn inzichten op zondag 17 maart over dit bijzondere museum en het cruciale belang van educatie. Op dit moment werkt hij nauw samen met de Stichting Geuzenmaand en de Stichting Geuzenpenning aan een educatief programma over de Geuzen, specifiek gericht op het voortgezet onderwijs in Vlaardingen en omgeving.

Wij nodigen u van harte uit om op zondag 17 maart aanwezig te zijn in De Windwijzer, gelegen aan de Schiedamseweg 95. De lezing begint om 15.00 uur, gevolgd door een gelegenheid tot napraten om 16.00 uur. De toegang is gratis; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

10-03-2024