Het ontstaan en de ontwikkeling van het Nederlands

Lezing door Peter Koornneef

Op donderdagavond 6 oktober en 13 oktober organiseert de Bibliotheek de Plataan van 19.00-20.30 uur uur twee bijeenkomsten over het ontstaan en de ontwikkeling van de Nederlandse taal.

Het ontstaan en de ontwikkeling van het Nederlands

Samenlevingen zijn dynamisch en de taal is een weerspiegeling hiervan. Woorden raken in onbruik, er ontstaan nieuwe woorden en spelling en grammatica passen zich aan. Zoals ook nu nog steeds het geval is.

Aan de hand van vele voorbeelden zal Peter Koornneef je in twee bijeenkomsten meenemen naar de periode van het jaar 500 t/m het jaar 1700. Van het oudst bekende “Nederlandse” zinnetje tot aan de volkstaal in de 17e eeuw. Wat werd er bijvoorbeeld gesproken tijdens de ‘Slag bij Vlaardingen” in 1018?

De tweede lezing is een vervolg op de eerste, maar je kan ook alleen de eerste of de tweede lezing bezoeken. De bijeenkomsten zijn gratis en vinden plaats in de centrale bibliotheek aan de Waalstraat 100.

Peter Koornneef helpt mensen die Nederlands willen leren via taalcafés en “kletsmaatjes” in de bibliotheek. De vragen die hem bezig hielden waren: Hoe is de Nederlandse taal eigenlijk ontstaan en hoe heeft de taal zich door de eeuwen heen ontwikkeld? Hij heeft over dit onderwerp een studie gevolgd aan de Universiteit van Leiden en zich daarna verder in het onderwerp verdiept.

Meer informatie en aanmelden: mail naar cdrescher@debibliotheekdeplataan.nl, telefonisch via 085 043 67 41 (optie 3) of aan de balie van de bibliotheek.

19-09-2022