boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Het grote menselijk lichaam doeboek - Ben Elcomb

Informatief, onderhoudend en vermakelijk puzzelboek voor jonge pubers

Het belangrijkste bezit is toch je eigen lichaam. Daar is veel interessants over te vertellen. En het is niet onbelangrijk om een beetje op de hoogte zijn van het functioneren van je eigen lichaam. In Het grote menselijk lichaam doeboek van Ben Elcomb valt hierover veel te bekijken, te lezen en ook te doen.

Het grote menselijk lichaam doeboek - Ben Elcomb

Zo’n zeventig opdrachten, bestaande uit puzzels, doolhoven, kijkopdrachten, zoekplaatjes en meerkeuzevragen zorgen ervoor dat je je als lezer niet hoeft te vervelen. De getoonde informatie bevat soms moeilijke woorden, die niet altijd in de tekst worden verklaard. Dan is het heel fijn dat er achterin het boek een verklarende woordenlijst is opgenomen. Bij het onderwerp lichaamscellen kun je een cellen-sudoku invullen, terwijl bij een bladzij die over je hartslag gaat een rubriceeroefening wordt aangeboden. Dat bewegen belangrijk is voor oud, maar ook voor jong, wordt speels aangeboden in de vorm van een twee pagina’s grote speeltuinpuzzel.

Zo zit het boek honderddertig bladzijden lang vol met interessante weetjes en uitdagende opdrachten. Bij het tonen van een paginagrote afbeelding van een deel van de long wordt en passant vermeld dat de oppervlakte van je longblaasjes bij elkaar zo groot is als de oppervlakte van een klaslokaal. Soms is de tekst wel aan de moeilijke kant; bij een bladzij over waarnemen legt de auteur uit dat ‘bij optische illusie je hersenen proberen te interpreteren wat je ogen zien.’ In de inleiding attendeert de schrijver ook op dit probleem: ‘Je kunt iemand anders vragen om de woorden uit te leggen.’

Het grote menselijk lichaam doeboek is volledig in kleur uitgevoerd. Veel illustraties zijn vermakelijk en onderhoudend. Door de verbazing die wordt gewekt zullen ze de jonge gebruiker aanzetten tot lezen en puzzelen. Het A-4 formaat van het boek zorgt ervoor dat de tekeningen prima tot hun recht komen.

211022 Het grote menselijk lichaam doeboekHet grote menselijk lichaam doeboek is verschenen bij uitgeverij Van Holkema & Warendorf en kost € 13,00. Geen e-book verkrijgbaar. Vertaling uit het Engels door Anna Post Uiterweer.

illustraties:
1.  omslag van het boek
2.  afbeelding van twee pagina’s groot uit het boek

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

Recensie
Gerard van Os

22-10-2021

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring