Het grootste risico op een schuurinbraak lopen de inwoners van Vlaardingen

Het grootste risico op een schuurinbraak lopen de inwoners van Vlaardingen

SCHIEDAM/VLAARDINGEN - In Schiedam waren er 35 inbraken in schuren, garages en boxen in een half jaar (oktober t/m maart). In Vlaardingen waren er 88 van die inbraken in genoemd halfjaar.

In Zuid-Holland werd er afgelopen herfst en wintermaanden (gegevens van oktober 2020 tot en met maart 2021) in totaal 1.713 keer ingebroken in schuren, boxen en garages. Dit komt neer op ongeveer een kwart van alle schuurinbraken die in genoemd halfjaar plaatsvonden in heel Nederland. Het vaakst werd ingebroken in Rotterdam, Den Haag en Vlaardingen. Dit en meer blijkt uit Nationale Politiedata die verzekeringverkelijkingsplatform Independer in kaart heeft gebracht. 

De helft van de inbraken in schuren, boxen en garages is te herleiden naar slechts 4 van de 52 Zuid-Hollandse gemeenten. Van oktober tot en met maart werden de meeste incidenten gemeld in Rotterdam (448), Den Haag (272), Vlaardingen (88) en Capelle aan den IJssel (60). In Schiedam waren er 35 schuurinbraken in deze periode. 15 meer dan een jaar eerder. In Vlaardingen waren er 88 schuurinbraken, 31 meer dan een jaar eerder.

In Kaag en Braassem, Brielle en Sliedrecht kon men afgelopen winter juist opgelucht ademhalen. In deze drie Zuid-Hollandse gemeenten werd namelijk geen enkele melding gedaan van een inbraak in een schuur, box of garage. Meer informatie over het aantal schuurinbraken per gemeente is te lezen op https://www.independer.nl/inboedelverzekering/info/onderzoek/overzicht-schuurinbraken-winter-2020-2021

In grote gemeenten wordt logischerwijs vaker ingebroken dan in kleinere, aldus Independer. Om het risico op een inbraak te bepalen, is het daarom ook nuttig om ook het aantal schuurinbraken af te zetten tegen het aantal huishoudens in een gemeente. 

Van oktober 2020 tot en met maart 2021 werd er in Zuid-Holland - per huishouden - het vaakst ingebroken in Vlaardingen. In deze gemeente was de kans op een schuurinbraak drie keer hoger dan landelijk gemiddeld. Dat landelijk gemiddelde is 0,8 promille ofwel per jaar worden in ons land 0,8 huishoudens van duizend huishoudens geconfronteerd met een inbraak in hun schuur/box/garage.

De top 5 Zuid-Hollandse gemeenten met het grootste risico op een inbraak in een schuur, box of garage is als volgt:

Vlaardingen (+200,1 procent t.o.v. het landelijk gemiddelde)
Waddinxveen (+191,4 procent)
Teylingen (+168,5 procent)
Noordwijk (+134,6 procent)
Capelle aan den IJssel (+126,6 procent)

In Schiedam is ten opzichte van het landelijk gemiddelde de kans op een schuurinbraak 10,3% hoger.

Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelverzekering, aldus Independer, maar er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie. ,,Als de schuurdeur gewoon openstond, geldt de dekking niet", zegt Eelko van Dijk, schade-expert bij Independer. ,,Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt vooraf hebben opgeven bij je verzekeraar.”

 
 

10-05-2021