boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Het ergste moet nog komen & Even bijkletsen! - Pieter Bouman

Zingeving en Herbezinning met vette tranen van de lach

Pieter Bouman is de Hollandse meester van de oneliner. Zijn kortregelige beschouwingen zijn messcherp en stuk voor stuk miniromannetjes. Wie ze leest en op zich in laat werken zal van verbazing omvallen, de nat gelachen wangen droogdeppen en na enige tijd bulderend naar de volgende pagina spurten en eenmaal aan het eind van boekje één rap het volgende exemplaar ter hand nemen. Nog nooit heb ik zo vaak gehuild van het vrolijk lachen om een boek.

Het ergste moet nog komen & Even bijkletsen! - Pieter Bouman

230302 Gezellig BijkletsenHet ergste moet nog komen en als Gezellig bijkletsen!  is te leuk om niet te kopen en tot de laatste lijmrest stuk te lezen. Of, zoals Herman Finkers in het voorwoord van Gezellig bijkletsen! stelt, is “mededogen met de medemens” de zin die beklijft en de lading dekt. Hij grijpt hierbij voorbeeldmatig terug op het intrigerende geval van Blonde Joke in Vlaardingen. Voor de meeste lezers van deze rubriek alleen al reden te over deze literaire diamanten van ongeperste cellulose aan te schaffen.

Om de lezer een idee te geven uit welke oester deze literaire pareltjes komen hierbij een voorbeeld: 'Met haar witte, blauw-dooraderde kaasbenen was Trees niet de trekpleister op het strand die ze dacht te zijn.' Het is in veel gevallen de naïeve kijk van mensen op de aard der dingen. Het is Bouman die dit perfect weergeeft als in een tragikomische film waarin juist de lach ogenschijnlijk niet wordt nagejaagd, maar die zich als vanzelf aandient zoals de toevallige passant.

Nog niet gek lang geleden stapte je een boekwinkel binnen als je een boek wilde kopen.  Vanwege alle digitale vervlakking van onze maatschappij heeft een deel van de fysieke  verkoop op dit vlak het loodje gelegd. Wie vandaag de dag een nieuw boek wil ontdekken en aanschaffen kan het best een gang richting theater maken. In dit geval was het cabaretier  Erik van Muiswinkel (*) die de toeschouwers ietwat verlaat een Sinterklaeske hand, waarin het leukste boekje ooit, aanreikte: Het ergste moet nog komen. De titel een vooruitwijzing bleek het ergste in onderhavig geval het opvolgende boekje: Gezellig bijkletsen! te zijn.
   We doen Pieter Bouman een zinspelerig koekje van eigen deeg aan de ons door hem gereikte hand: Na zeven boosterprikken dacht Wim ineens: ‘Ja doei! Val dood met je corona!

Erik van Muiswinkel: ‘Het zijn eigenlijk eenregelige romans; realistische zinnen die verre van absurdistisch zijn en de kern van de zaak kernachtig beschrijven zoals de koe die je bij de horens vat.’

Ook Theo Maassen vond er ook zo het zijne van: ‘Het is een aaneenschakeling van briljante,  absurde (hij wel) spitsvondigheden, en ja, je ervaart een ongekend genot bij elk zinnetje dat  je leest. En dan? Blijven lezen tot het moment dat je weer de echte wereld in moet.’

230302 Pieter Bouwman Krijn van NoordwijkPieter Bouman, bij het grote publiek beter bekend als ankerman Toon Spoorenberg van Radio Bergeijk en als een van de Mannen van de Radio, geeft in een honderdtal oneliners zijn hilarische en meedogenloze visie op het menselijk gezwoeg. Deze uiterst  geconcentreerde ‘cartoons zonder tekeningen’ bieden de lezer momenten van inzicht, verbijstering en verlichting.

Beide boekjes zijn gelardeerd met messcherpe en tot nadenken stemmende cartoons  (tekeningen, die enige historische kennis vereisen) van Martyn F. Overweel, en zijn samengesteld door Erik van Muiswinkel.

Het ergste moet nog komen (2021) ISBN 978 908 6050 253 | NUR 372. De titel van dit boek is ontleend aan een uitspraak van de Duitse filosoof Arthur Schopenhauer (1788-1860).

Gezellig bijkletsen! (2022) ISBN 978 908 6050 314 | NUR 372. Beide boekjes zijn uitgaven  van Uitgeverij De Republiek uit Amsterdam (www.uitgeverijderepubliek.nl) en kosten €15,00 per stuk. Het verdient niet enkel economische aanbeveling beide boekjes tegelijk te bestellen al zijn ze ook bij iedere boekhandel te koop.

(*) De jongste show van Erik van Muiswinkel heet Moojen ligjes in de lugt. Wie dwingend  overweegt een bezoekje, waarbij de gulle lach de boventoon voert, bij deze cabaretier,  schrijver, acteur, …: kortom: renaissanceartiest, af te leggen kan het beste deze link aanklikken: www.bunkertheaterzaken.nl/artiesten/erik-van-muiswinkel/.

Fotografie
Krijn van Noordwijk

Recensie
Peter Joore

Alle boekrecensies zijn tevens terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

10-03-2023

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring hele haring