boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Het boek Louis - Joris Linssen

Een onwaarschijnlijk levensverhaal van een inspirerende stiefvader ontroert en fascineert

Louis van Es was vijfendertig jaar lang de stiefvader van Joris Linssen. De televisiepresentator en zanger heeft veel te danken aan Van Es, omdat hij Joris heeft gestimuleerd in zijn carrière en altijd voor hem klaarstond. Ze hadden veel mooie gesprekken, konden goed met elkaar opschieten en Linssen voelt zich nog altijd door hem geïnspireerd. Met ‘Het boek Louis’ brengt de auteur een ode aan een kleurrijk man, die ‘anders’ in het leven stond.

Het boek Louis - Joris Linssen

Louis van Es is in 1937 geboren in een taxi, te vondeling gelegd in en niet lang daarna teruggehaald door zijn moeder. Zij is prostituee in Den Haag. De jeugd van Louis speelt zich voor een groot deel af in kindertehuizen en pleeggezinnen. Als hij geflikt wordt in Parijs, december 1958, en daar ten onrechte een gevangenisstraf voor uitzit, wordt zijn moeder door een klant vermoord. Vanwege die gebeurtenis wordt Van Es vervroegd vrijgelaten. Maar pas twee dagen na de begrafenis komt hij aan in Den Haag.

De stiefvader van Linssen lijdt een bizar leven, ook als volwassene, tot hij de liefde van zijn leven vindt: de moeder van Joris. De auteur legt haarscherp uit hoe het kwam dat Louis aan de drank raakte, probeerde af te kicken en toch weer naar de fles greep. Hij toont inzicht in de levensstijl die zijn stiefvader er op na hield. Hij geeft helder aan welke trauma’s Louis meedroeg uit zijn jeugd en op welke wijze hij daarmee probeerde om te gaan. Zijn stiefvader was ook in staat rigoureuze beslissingen te nemen. Toen vanwege de drankverslaving de relatie met Joris’ moeder dreigde stuk te lopen, is Louis subiet gestopt met de alcohol.

Linssen is achttien jaar als Louis van Es in zijn leven komt. Omdat hij weinig tot geen contact heeft met zijn eigen vader, is hij blij een man te ontmoeten die levenswijsheid graag deelt met een ander. Hij heeft daardoor veel van Louis opgestoken. Over alcoholisme, over gelijkwaardigheid, over vergeving. Louis toont hoe veerkrachtig een mens kan zijn. Een van zijn motto’s is: ‘De ware levenskunst is om van iets negatiefs iets positiefs te maken.’ Uit alles blijkt dat de twee een goede klik hebben.

Een bron van informatie voor dit boek vormen de brieven die Louis van Es over zijn leven schreef aan zijn dochter Susan. Die brieven stuurde hij eind 1999, zeven in totaal. Ook voert Linssen gesprekken met mensen die zijn stiefvader van nabij hebben meegemaakt. In vierendertig korte en langere hoofdstukken worden veel facetten van het leven van de stiefvader belicht en soms toegelicht. Linssen schroomt niet om zijn eigen leven erbij te betrekken. Het onwaarschijnlijke levensverhaal van Louis van Es ontroert en fascineert van begin tot eind. De eerlijkheid die Linssen in het verhaal ten toon spreidt en zijn empathische schrijfstijl maken dat deze ode aan zijn stiefvader volledig geslaagd is.

221001 Joris Linssen Stijn GhijsenJoris Linssen (Nijmegen, 1966) is bekend als televisiepresentator en als zanger van de festivalband Joris Linssen en Caramba. Hij begon zijn carrière bij Stadsomroep Utrecht en stapte in 1994 over naar de NCRV, waar hij o.a. Taxi en Hello Goodbye presenteerde.

Het boek Louis is maart 2022 verschenen bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff en kost € 22,00. illustraties: 1. omslag van het boek 2. portret van de auteur (foto Stijn Ghijsen).

Recensie
Gerard van Os

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

01-10-2022

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring halve haring