boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Het BOEK der BOEKEN - Ernest van der Kwast

Mensen van de stad krijgen liefdevol en ontroerend eigen gezicht

Het BOEK der BOEKEN van Ernest van der Kwast is opgebouwd uit een serie van eenendertig stadsportretten. Stuk voor stuk bij het grote publiek onbekende Rotterdammers. Elk met een hartverwarmend verhaal. Met veel gevoel voor stijl, timing en taal geeft import Rotterdammer Ernest van der Kwast op poëtische wijze deze onbekende hoekstenen van de maatschappij voor altijd een liefdevol, ontroerend en eigen gezicht.

Het BOEK der BOEKEN - Ernest van der Kwast

De verhalen, beginnend met Puur Goud over en met vuilnisman Paul Keijzer, en eindigend met Kantoor tussen hemel en aarde, een gesprek met torenkraanmachinist waarin torenkraanmachinist Kees de Bruin, zijn allemaal lief en realistisch en wie in de Koningin aan de Maas woont zal er best een paar kennen.

Onbekende Rotterdammers worden op een welgemeende en dik verdiende literaire sokkel geplaceerd. Immers, zonder deze naamloze fundamenten van de stad krijgt ook de Kolonel geen post, ligt het openbaar vervoer plat en zien de straten er vuil en onleefbaar uit.

De liefdevolle wijze waarop Ernest van der Kwast de dagelijkse impact van gewone Rotterdammers op het leven in de stad (en tot soms ver daarbuiten!) beschouwt maakt van dit boek een poëtische bundel waarin iedere hoofdpersoon en zijn/haar dagelijkse bezigheid uitgroeit tot hoofdrolspeler in een waar heldenepos. Zonder overbodige opsmuk of enige overdrijving en met soms verstolen humor een waar leesfeest der herkenning.

Of de eenendertig geportretteerden zich na het verschijnen van Het BOEK der BOEKEN nog even anoniem door het stadsgewoel kunnen bewegen is een interessante vraag. Dit boek is een must voor iedereen die de Nederlandse taal machtig is. Waar ook ter wereld.

220513 Ernest van der Kwast Aad HoogendoornErnest van der Kwast werd op 1 januari 1981 te Bombay in India geboren. Zijn literaire werk wordt gekenmerkt door humoristisch getint proza en handelt thematisch over identiteitsverlies. Hij brak in 2010 door met zijn roman Mama Tandoori.

Het Boek der Boeken (ISBN 978 90 831 6733 6 | NUR 320) kost 17,99 en is te koop in de (online) boekhandel.

Recensie
Peter Joore

Fotografie
Aad Hoogenboom

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

12-05-2022

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring hele haring