boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Het boek dat iedereen van wie je houdt * zou moeten lezen - Philippa Perry

Engelse psychotherapeut leert je anders naar jezelf te kijken

Hoe ga je om met de belangrijkste relaties in je leven? Hoe vind je liefde en hoe houd je die vast? Hoe ga je om met conflicten en met verandering en verlies? Is de ander het probleem, of ligt het aan jezelf? Psychotherapeut Philippa Perry geeft antwoord op deze en andere vragen. Ze doet dat, verdeeld over vier hoofdstukken, in 'Het boek dat iedereen van wie je houdt* zou moeten lezen'. Aan de hand van ingezonden brieven bespreekt ze hoe je de problemen van het leven het beste kunt aanpakken.

Het boek dat iedereen van wie je houdt * zou moeten lezen - Philippa Perry

Als voorbeelden van die aanpak komen in het eerste hoofdstuk opvattingen over vriendschap aan de orde. Perry krijgt veel brieven over innige vriendschappen die toch stuklopen. In dit verband haalt zij een e-mail aan van een vrouw die vertelt over een vriendin die tien jaar lang de belangrijkste persoon was in haar leven. Deze vriendin vertrok naar Amerika en verbrak het contact. Via social media blijkt op een gegeven moment dat ze terug is in haar geboortestreek en een kind heeft gekregen. Het doet de schrijfster van de e-mail pijn dat de vriendin nooit meer aan haar lijkt te hebben gedacht. Het antwoord van Perry op de e-mail van de vrouw komt erop neer dat iedereen een andere voorkeur heeft als het om vriendschap gaat en misschien ook anders tegen vriendschappen aankijkt. Sommige mensen blijven hun leven lang bevriend met elkaar, maar er zijn ook mensen die geneigd zijn goed bevriend te raken met degenen die op een bepaald moment onderdeel van hun leven uitmaken. Als de een daar een vriendschap voor het leven in ziet en de ander die als tijdelijk beschouwt, kan dat pijn doen. Het leven van mensen gaat door en verandert en wellicht veranderen hun prioriteiten dan ook. Ieder mens ervaart het leven anders, treedt de wereld anders tegemoet en zoekt iets anders.

Door haar onbevooroordeelde, praktische en verstandige antwoorden laat de op haar vakgebied ervaren Perry je anders naar jezelf kijken en confronteert ze je met je eigen  aandeel in relaties en de aanpak van problemen. Relaties hangen niet van één persoon af, er  zijn twee mensen voor nodig om met elkaar een band te ontwikkelen en ruzie te maken.´De enige waar je feitelijk iets aan kunt doen, ben jij. Ik wilde dat jij dit boek las´, aldus Perry.

Philippa Perry (1957) is al twintig jaar psychotherapeut en schrijver. Philippa is tv- en radiopresentator en werkt mee aan vele documentaires onder andere over seks en bipolariteit. Ook schrijft zij elke week voor The Guardian. In ons land verschenen artikelen van Philippa in Filosofie Magazine en Psychologie Magazine. Haar eerder gepubliceerde boek getiteld ´Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen´ groeide uit tot een wereldwijde bestseller waarvan inmiddels meer dan een miljoen exemplaren zijn verkocht. Philippa woont in Londen en is getrouwd met de Engelse kunstenaar Grayson Perry.

In oktober 2023 verscheen ´Het boek dat iedereen van wie je houdt* zou moeten lezen´ bij Uitgeverij Balans. Het telt 194 pagina’s en kost als paperback € 22,99. Eveneens verkrijgbaar als e-book.

(*) en misschien een enkeling die je niet zo mag

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl 

Recensie
Margriet Kleijn

Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijk het je leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger, mail dan je recensie naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl 

22-02-2024

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring hele haring