Het belang van de notaris wordt onderschat

Het belang van de notaris wordt onderschat

In de Nederlandse samenleving vertolkt de notaris een hele serie aan essentiële functies. Helaas is gebleken dat lang niet iedereen hier gebruik van maakt. Toegegeven, het ambt van notaris is niet meteen heel sprankelend. Maar dat betekent niet dat je als burger niet ongelooflijk veel voordeel uit een bezoek aan de notaris haalt. Bovendien zijn de tarieven veel lager dan de meeste mensen denken.

Een notaris heeft unieke juridische bevoegdheden
In Nederland is de notaris een speciale rechterlijke macht. Daarom kom je voor bepaalde zaken niet om een bezoek aan de notaris heen. Een handtekening is namelijk noodzakelijk om documenten en aktes rechtsgeldig te maken. Iedereen die een woning koopt komt in aanraking met de notaris. Want voor de overdracht is het verplicht dat de notaris naar de documenten kijkt.

Bepalen wie jouw rechtmatige erfgenaam is
Lang niet iedereen heeft een testament. Op zich is dat geen probleem, zolang je weet wie jouw erfgenamen zijn. In Nederland treden er namelijk automatisch standaardprocedures in werking wanneer een overledene geen testament heeft opgesteld. Helaas heeft dit niet altijd het gewenste effect. Een ruzie onder de erfgenamen komt om die reden niet zelden voor. Bedenk goed: een testament stel je niet voor jezelf op, maar voor je nabestaanden.

Je levenspartner is automatisch je erfgenaam
Nog niet zo lang geleden was trouwen eigenlijk de enige optie die twee geliefden hadden. Inmiddels is dat gelukkig totaal anders. Want hierdoor hebben we meer vrijheden. Maar bedenk wel dat het huwelijk meer is dan een romantische overeenkomst. Het geldt namelijk ook als juridische contract. Zonder enige overeenkomst maken jullie geen aanspraak op elkaars erfenis. Helaas leidt dat dagelijks tot schrijnende situaties. Degene die alleen overblijft is daardoor in bepaalde gevallen zelfs niet in staat om in het gezamenlijk gekochte huis te blijven wonen.

Alternatieven voor het huwelijk bieden uitkomst
Er zijn gelukkig contracten om het gebrek van een huwelijk op te vangen. Dat zijn het geregistreerd partnerschap en de samenlevingsovereenkomst. Hiermee zijn jullie wel elkaars wettige erfgenaam. Voor deze contracten is het eveneens onvermijdelijk dat je bij de notaris langsgaat. De kans is groot dat je pas op latere leeftijd gebruik maakt van een dergelijke constructie. Maar het is geen overbodige luxe om alles alvast zorgvuldig te regelen. Bovendien geeft dat een bepaalde mate van mentale rust. Je hebt minder aan je hoofd en leeft in de wetenschap dat je juridische zaken op orde zijn.

Vind een voordelige en klantvriendelijke notaris bij jou in de buurt.

05-01-2023