boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Het 50 plekkenboek - Eveline Eijkhout en Elio Pelzers

Tips voor interessante plekken in eigen land

‘Het 50 plekkenboek’ van Eveline Eijkhout en Elio Pelzers is een mooie reisgids langs 50 Nederlandse plaatsen die het bezoeken waard zijn. Deze zijn van cultureel of natuurlijke aard, soms met het karakter van een monument. Het zijn oude, nieuwe, afgelegen en opmerkelijke plekken in ons land.

Het 50 plekkenboek - Eveline Eijkhout en Elio Pelzers

Als de weergoden meewerken, willen mensen er vanaf de lente graag op uit trekken. Het is boeiend om eens van de geijkte paden af te wijken. ‘Het 50 plekkenboek’ kan mensen die graag iets buitengewoons of iets nieuws willen ontdekken, daarbij helpen.

Nederland heeft talrijke bijzondere plekken met een verhaal: bekende maar zeker ook onbekende plaatsen. Enkele voorbeelden: een vervlogen schipperskerk in een piepklein Limburgs plaatsje, reusachtige containerschepen aan laad- en loskades op de Rotterdamse Maasvlakte 2, een Drentse strafkolonie, de reconstructie van de Nehalenniatempel uit de tijd van de Romeinen en de Kelten aan de oever van het Zeeuwse dorpje Colijnsplaat, de kleinste vuurtoren van ons land die op Vlieland staat, de Utrechtse openbare bibliotheek in een paleisachtig postkantoor, en ook enkele interessante voorbeelden in Dordrecht en Geertruidenberg.

De opzet van het boek is als volgt: de plekken zijn eerst per provincie en vervolgens alfabetisch geordend. Elke locatie heeft fraaie kleurenfoto’s van royaal formaat en een verhaal. Het verhaal begint met een korte inleiding met het meest onderscheidende kenmerk van de plaats. Vervolgens beknopte achtergrondinformatie en informatie van wat je op de plek zelf of in de omgeving kunt doen. Verder is er bij elke plek een verwijzing naar websites en/of literatuur. Ook de geografische positie wordt vermeld: de exacte ligging (breedte- en lengtegraad) van de plek. De teksten zijn helder en sfeervol.

Een zeer uitnodigende aanrader voor nieuwsgierige mensen die er in eigen land op uit willen gaan.

240412 Eveline EijkhoutEveline Eijkhout is personal coach, loopbaanadviseur en trainer voor leidinggevenden en andere professionals. Daarnaast is zij fotograaf en kunsthistoricus. Ze heeft de foto’s voor ‘Het 50 plekkenboek’ gemaakt en publiceerde eerder de blog ‘Valle d’Aosta’ voor ‘Çiao Tutti’, een blog over haar ontdekkingstocht door Italië.

240412 Elio PelzersElio Pelzers (1959) is naast communicatieadviseur freelance (reis)journalist en -fotograaf. Hij schreef reisartikelen en -gidsen over onder andere noordelijke landen, Italië, Japan, Zwitserland en Nieuw-Zeeland. Pelzers heeft een grote liefde voor het koude noorden en het Italiaanse leven. Weidsheid, dramatische landschappen, stilte en zuidelijke culturen spreken hem aan. Tijdens en na zijn studies (onder andere Lerarenopleiding biologie en aardrijkskunde, Archiefschool, ISW Journalistiek) werkte hij onder andere in India en Zwitserland en bij het Nationale Park De Hoge Veluwe. Pelzers gaf les aan  beroepsopleidingen en werkte als redacteur. Reizen blijft Pelzers’ grote fascinatie. Hij schreef eerder ‘Reishandboek Noorwegen’, ‘Fascinerende landschappen’ en ‘Romantische Rijn’.

‘Het 50 plekkenboek’ is in november 2023 verschenen bij Uitgeverij WBOOKS. Het fraaie, gebonden boek heeft 192 pagina’s en is voorzien van 200 foto’s in kleur. Het boek kost € 29,95. ISBN: 9789462585805. Het is niet als e-book te koop. Illustraties: Omslag van het boek Auteursfoto’s Elio Pelzers en Eveline Eijkhorst: (foto’s geleverd door Uitgeverij WBOOKS)

Alle boekrecensies zijn terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

Recensie
Wies Groeneveld

Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijkt het je leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger (en straks ook voor De Schiedammer Online)? Elk genre is welkom. Mail je recensie dan naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl.

12-04-2024

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring