Nu volgt een promotie/degradatie-wedstrijd om een plaats in de Topklasse

Hermes-DVS kampioen van de Hoofdklasse cricket

Hermes-DVS kampioen van de Hoofdklasse cricket

CRICKET - Door de winst van zaterdag door Hermes-DVS op eigen veld, stonden de blauwhemden vandaag in de finale om het kampioenschap van de Hoofdklasse in Den Haag tegen Quick. Ditmaal werd door de Schiedammers met overmacht van de Hagenaars gewonnen en kroonde Hermes-DVS zich tot kampioen van de Hoofdklasse.

Hermes-DVS won de toss en startte vandaag op sportpark Nieuw Hanenburg met batten. Dat deden de Schiedammers niet met grote uitschieters, maar wel met een flink aantal batsmen die in de dubbele cijfers kwamen, zoals openers Travis Ackermann (20) en Sahil Kothari (19). Daarna deden ook Nick Statham (20), Olivier Elenbaas (25), Zaffar Chaudhary (38) en Kader Abdul (27) een noemenswaardige duit in het zakje. Na de volle 50 overs te hebben benut, stond er een totaal van 193 voor 9 op het bord.

Na de lunch stond er een forse opdracht voor de Hagenaars op het programma. De moed leek hun gaandeweg meer in de schoenen te zinken. Een scherp fieldend Hermes had na negen overs een uit Haags perspectief wel erg trieste tussenstand op het bord weten te zetten: 35 voor 7, met vervolgens nummer 8 Henk Jan Mol en 9 Ubaid Ahmadzai op de mat. Die wisten met 26 respectievelijk 13 runs het blazoen van Quick nog wat op te poetsen en ook Tim Versteegh deed daar met 18 runs aan mee, maar na 34 overs was het op een schamel totaal van 88 dan toch snel gedaan met Quick en konden de Schiedamse toeschouwers na de kampioenen te hebben gefeliciteerd op deze warme septemberdag nog even naar het op enkele honderden meters gelegen strand van Kijkduin.

Van de bowlers kregen Roy Numair (3), Olivier Elenbaas (2), Sahil Kothari (2), Travis Ackermann (1), Sahil Verma (1) en Ralph Elenbaas (1) wickets op hun naam.
 
Het is en blijft raar dat de kampioen van de Hoofdklasse niet rechtstreeks promoveert naar de Topklasse. Daarvoor staat nu komend weekeinde op neutraal terrein een promotie/degradatiewedstrijd tegen de nummer 10 uit de Topklasse op het programma. Dat is Sparta Cricket 1888. De nummers 11 en 12 van de Topklasse zijn rechtstreeks gedegradeerd. Om als kampioen van de Hoofdklasse dus toegelaten te worden in de hoogste landelijke cricketafdeling van ons land, dient de kampioen van de Hoofdklasse derhalve in feite in het totaal drie Topklassers achter zich te laten.

Deze beslissingswedstrijd is zaterdag 10 september; mocht het verregenen dan wordt het verplaatst naar 11 september. Hoogstwaarschijnlijk wordt het gespeeld op het veld van Excelsior‘20. 

05-09-2022