Herman Brusselmans en Robert Jan Stips openen Culinair Vlaardingen

‘Nog drie keer slapen en dan is ze naakt!’

Na alle lezingen en vele optredens in de BeNe(Lux) zijn Vlaams Literair Recidivist Herman Brusselmans en Haags Toetsenwonder Robert Jan Stips eindelijk en boven de gemeenschappelijke landsgrens nader tot elkaar gekomen. Een cultureel wonder met een bijzonder smaakje. Zo bijzonder, dat beide heren performers direct de agenda hebben leeggeruimd om dit Culinair Vlaardingen op speciale wijze te openen.

Herman Brusselmans en Robert Jan Stips openen Culinair Vlaardingen

Herman Brusselmans heeft een speciaal verhaal geschreven waarin eten, drinken en wellicht de goden die de spijzen van oudsher mogelijk maken, op komische wijze aan bod komen. ‘Geen half werk,’ mompelde de Vlaming door de telefoon met op de achtergrond kindergeschrei.

230421 Robert Jan Stips Pien Meppelink2Robert Jan Stips, die we kort kunnen duiden als de toetsentovenaar van Supersister, Golden Earring, Sweet d’Buster en (de) Nits, wilde aanvankelijk op het kerkorgel zijn verse kompaan van muzikale repliek dienen. Semi-goddelijke interventie van de lokale orgelmeester voorkwam deze unieke opening. ‘Niet getreurd,’ lachte Robert Jan Stips fijntjes. ‘Op mijn eigen orgel ben ik flexibeler. Weet ik alle deuntjes en klanken te vinden.’

Of het ooit tot een plaat komt van de twee mastodonten blijft nog even een vraag. Zelf enthousiast tot op het schaambeen zit er, aldus insiders, stiekem een vervolg aan te komen. Dat Culinair Vlaardingen dan aan de basis stond van dit creatief duo mag op voorhand als een historische sideline worden genoteerd.

Hun beider Neder-Belgisch motto luidt dan ook: “Nog drie keer slapen en dan is ze naakt.”

Culinair Vlaardingen: zaterdag 20 en zondag 21 mei
(Open beide dagen vanaf: 13.00 uur)
Ofiiciële opening in de Grote Kerk, Vlaardingen, zaterdag 20 mei, 14.00 uur.

Muziek
Eten en drinken (net als huiswerk trouwens, vroeger) is pas half werk als er geen muzikaal decor aanwezig is. Aangezien piraat Radio Veronica uit de Noordzee is gesleept heeft Culinair Vlaardingen de Top40 maar in eigen Grote Kerk gehaald.

Zaterdag 20 mei (13.00 t/m 23.00 uur)
14.00 uur Opening: Herman Brusselmans en Robert Jan Stips (Supersister, Golden Earring, Sweet d'Buster, Nits)
17.00 uur Bert Heerink (ex-Vandenberg) en André Becker
21.30 uur Joris Lutz (Ha die pa!) en stadgenoot Jordy Dijkshoorn (De-Likt)

Zondag 21 mei (13.00 t/m 
14.00 uur Jeugdkoor Nieuwe Haring
16.00 uur Polar Twins (Dirk Polak: ex-Mecano) en Mark Ritsema (ex-Spasmodique)
20.00 uur Pierre van Duijl (ex-Zorbo de Griek) op accordeon

Eten & Drinken
Beide dagen valt er van alles te eten, te drinken en te beluisteren. Er staat een uitgebreide rits stands. Voornamelijk binnen, en wie claustrofobisch is of geuren verspreidt ... die mag buiten.

Muntjes
In de Grote Kerk (Markt 63, Vlaardingen) is een tafel waar je (breek)muntjes kunt kopen. Die plastic geldequivalenten kosten EUR 3,50 per stuk. De prijzen voor alle lekkers bedragen EUR 3,50, EUR 5,25, EUR 7,00, enzovoorts.

Entree
Omdat het leven al duur genoeg is, is de entree in de Grote Kerk gratis. Kortom: het kost nada, nakkes. Enkel de verteringen (en dat is een uiterst gevarieerde menukaart) ruilen van eigenaar met de hierboven vermelde muntjes.

Deelnemers
Het Hart van Vlaardingen, Grieks Specialiteiten Restaurant Delphi, Eetcafé d'Oude Stoep, Chinees Restaurant Foo Sing, Pauwmans Koffie - Thee - Gebak - Lunch - Borrel, Seth Poffertjes, Puur Natuulijk Bio, Koffie Thee & Zoet, Flynn's Steaks & Bites, de Oesterjongens, Distilleerderij H. van Toor Jz., Vlaardingse Bierbrouwerij Vulcaan, Proeflokaal De Kast, Georgies Restaurant, Chinees Restaurant China Garden ('t Platje).

Sponsors
De Vries Speelautomaten, C.A. Vastgoed, Mol Sloopwerken/Beheer, Knaap Horeca, Smith Holland, Ecodor, De Vlaardinger, Distilleerderij H. van Toor Jz.

Fotografie
Pien Meppelink (www.bromfiets.nl)

12-05-2023