Henk Koudijzer ontmoet Wieteke van Dort

Omroep Vlaardingen: Van Koffie naar de Lunch

De trouwe luisteraar zal het niet zijn ontgaan. Het goede beluisterde programma Op de Koffie bij Henk Koudijzer op donderdag is doorgeschoven naar 12.00 uur. De reden hiervoor is volgens Henk dat de meeste gasten voor dag en dauw op moeten om op 10.00 uur aan te schuiven aan tafel. Dat leidde nogal eens tot een later verschijnen met de slaap nog in de ogen.

Henk Koudijzer ontmoet Wieteke van Dort

Henk Koudijzer: ‘Nu het programma Lunchtime heet en wat later is geprogrammeerd is het geen probleem meer om op tijd te zijn. Niet zelden kwamen en komen de gasten op een goed uur rijden van Vlaardingen vandaan en dan ook vaak nog in de ochtendspits. Dat probleem is nu van tafel.’

Morgen, donderdag 24 maart is Wieteke van Dort te gast met haar trommeltje waarin vier bruine boterhammen met beleg. Dat Henk daar alsnog een bakje koffie bij serveert zal geen verrassing heten. De op Soerabaja geboren actrice, cabaretière en zangeres is niet enkel bekend van haar vele kinderprogramma’s, maar evenzo en misschien nog wel meer van haar onvergetelijke creatie van Tante Lien.

Ongetwijfeld minder bekend is haar dichtbundel Handen uit 1958 dat haar bestempelde tot Jongste dichteres van Nederland. Daarna verscheen nog een negental boeken van haar hand.
   Haar veelzijdige carrière kun je best in vogelvlucht beschrijven aan de hand van cabaretière bij Wim Kan en Corry Vonk, waarna ze met Willem Nijholt glorieerde in Oebele. Met Aart Staartjes en Joost Prinsen gaf zij als de deftige dame de Stratemakeropzeeshow eeuwigheidswaarde. Op de radio presenteerde zij Radio Lawaaipapegaai dat op tv vervolgd met Papelagaaiwaai.
   Verder en incompleet vallen titels op als: Kun je nog zingen, zing dan mee, Ot & Sien in Indië en ook speelde zij in J.J. de Bom voorheen De Kindervriend, Het Klokhuis en De Late Late Lien Show. Ook speelde zij een gastrol in ’t Schaep met de 5 pooten. Eventjes waagde zij zich aan de landelijke politiek als vierde op de kieslijst van de Natuurpartij. Tot een Haags vierjaartje kwam het niet. Wel werd Wieteke van Dort door koningin Beatrix op 29 april 1999 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
   Op het witte scherm verscheen zij in de decemberfilms Sinterklaas en het Geheim van het Grote Boek om een jaar later in 2009 nogmaals als koningin te spelen in Sinterklaas en de Verdwenen Pakjesboot.

   Nog altijd is Wieteke van Dort nauw verbonden met de Efteling. Ze heeft voor dit park vele sprookjes ingesproken als: Roodkapje, de Rode Schoentjes, Hans en Grietje, Het Volk van Laaf, De Zes Zwanen en De put van vrouw Holle.

Daarbij is zij haar Indische wiegegrond nooit vergeten. Wieteke van Dort was initiatiefneemster voor oprichting van een gedenkteken (2012) op Ereveld Loenen ter herinnering aan de slachtoffers die vielen bij de Strijd om Tarakan (1945).
   Verder is zij nog altijd actief als Tante Lien op beurzen en bij Pasar Malams en in het seizoen 2018-2019 trad zij viermaal op als gast van De Indië Monologen.

Kortom. Het is voor Henk Koudijzer een hele klus om alle kanten van deze moderne renaissancevrouw te kunnen belichten. Een carrière waaraan gelukkig nog altijd geen einde lijkt te komen.

Lunchtime
Waar: Omroep Vlaardingen
Hoe laat: 12.00 t/m 14.00 uur
Gast: Wieteke van Dort
Presentator: Henk Koudijzer
Techniek: Willem de Wilt
Gastvrouw: Elly Domenie

Foto Wieteke van Dort: Joris Jan Bos

23-03-2022