boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Harry de Winter - Lang verhaal kort - Edwin Gitsels

Boeiende biografie van een ‘maatschappelijk betrokken multitalent’

Programmamaker en producent Harry de Winter overleed op 7 maart 2023 aan asbestkanker. Drie jaar eerder kwam naar buiten dat hij ongeneeslijk ziek was. Biograaf en televisieproducent Edwin Gitsels vroeg hem toen (‘nu het nog kan’) of De Winter wilde meewerken aan een biografie. Daar stemde hij mee in. De Winter stelde zijn enorme archief beschikbaar en in september vorig jaar verscheen het boek ‘Harry de Winter - Lang verhaal kort’.

Harry de Winter - Lang verhaal kort - Edwin Gitsels

Voor deze biografie heeft Gitsels zo’n vijfenveertig vrienden, kennissen, familieleden en zakenrelaties van De Winter gesproken. Zestien keer in twee jaar tijd sprak hij meerdere uren met De Winter zelf. Dit uitgebreide vooronderzoek, (aangevuld met dozen vol archiefmateriaal) heeft geleid tot een veelzijdig beeld van een man die door Humberto Tan ‘een maatschappelijk betrokken multitalent’ werd genoemd.

Het meest bekend was De Winter van zijn bedrijf IDTV, waarmee hij roem vergaarde door de concertregistraties van popartiesten als Madonna en Prince. Daarnaast was hij ook de bedenker van veel bekeken tv-programma’s. Voorbeelden daarvan zijn Lingo, Taxi, Pleidooi, Oud Geld en Wie is de mol? Zijn productiebedrijf leverde kant- en klare programma’s aan de omroepen, wat in die tijd uniek was.

De auteur van deze biografie was jarenlang de producer van het muziekprogramma ‘Wintertijd’. Hoewel hij dus een werkrelatie had met De Winter, heeft dat er niet toe geleid dat Gitsels 'zijn onderwerp' te dicht op de huid zit. Integendeel: hij neemt genoeg afstand, ups en downs wisselen elkaar af, en door weer te geven wat geïnterviewden hem vertelden bekijk je sommige affaires van meerdere kanten. Dat alles leidt tot een evenwichtig beeld, een boeiend levensverhaal, mede door de ruimhartige medewerking van Harry de Winter zelf en de volledige vrijheid die Gitsels had in het samenstellen van deze biografie.

Er zijn briefwisselingen geweest tussen De Winter en zijn ouders waarmee Gistsels hem confronteert. De Winter, toen nog een tiener, weet daar nauwelijks nog iets van, maar onder andere zijn openhartige manier van reageren zorgt voor een boeiend verhaal.

Jammer dat er in het boek geen namenregister is opgenomen. Als je het boek uit hebt en de confrontatie tussen Joop van de Ende en Harry de Winter nog eens wilt nalezen, is het lastig zoeken. Een klein minpuntje in een verder boeiende en complete biografie van een man die  inderdaad een multitalent kan worden genoemd.

Edwin Gitsels (1961) is biograaf en eindredacteur. Hij begon zijn carrière als toetsenist bij de Amsterdamse formatie Drukwerk. Daarna was hij acht jaar eindredacteur van het jongerenblad Hitkrant. In 1995 stapte hij over naar de televisie. Gitsels schreef eerder biografieën, o.a. van Menno Buch (2015). Dit jaar verschijnt van zijn hand het levensverhaal van Harry Slinger.

Harry de Winter - Lang verhaal kort is verschenen bij uitgeverij FC Klap en kost € 22,50. Niet als e-book verkrijgbaar.

Recensie
Gerard van Os

illustraties
1. omslag van het boek

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl.

Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijkt het je leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger, mail dan je recensie naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl.

02-02-2024

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring