Vijf eerlijk verdiende Schultz uitgereikt en opgehangen

Haringschub als eerbetoon

Haringschub als eerbetoon

Zeg je haring, dan zeg je: Jos Lukassen. Zeg je haringbeeld, dan zeg je: lokaal DNA, kunstzinnig vormgegeven. Ze je Schultz, dan zeg je: hé, dat is Latijn. Combineer die drie zaken en je zegt: mooier eerbetoon kunnen Vlaardingen en haar werkelijk betrokken stadgenoten niet krijgen.

Vrijdag 21 mei kregen vijf genomineerden, vanwege hun onbaatzuchtige inzet in 2020, een ereschub uitgereikt door initiator van het beeld, Jos Lukassen. De enige haringman zonder kar of viswinkel die Vlaardingen rijk is.
   In de dubbeldonkere wintermaanden bekroop hem het idee dat stadgenoten, die zich op enige wijze met hart en ziel inzetten voor het wel-en-wee van weer andere inwoners, een blijvend zichtbaar eerbetoon verdienden.
   En hoe kun je dit beter duidelijk maken door die mensen een gegraveerde schub aan te bieden, die aan het gestaag groeiende haringbeeld aan de Westhavenkade wordt toegevoegd.

Verhaal achter deze schubben
Rob de Jonge
Afgelopen februari geheel onverwacht en veel te vroeg overleden was Rob de Jonge immer goedgemutst en vol passie bezig om als gebiedsmanager in de Vlaardingse Westwijk bezig het inwoners naar de zin te maken. Niet alleen ambtelijk, zorgde hij ook regelmatig voor praktische oplossingen. Hij was groot in het bedenken en uitvoeren van kleine uitwegen; voor velen een reddende engel.

Verpleegkundig personeel Vlietland ziekenhuis
Ga er maar aan staan, als verpleger m/v, in tijden van corona en vanwege infectiegevaar strengere maatregelen dagelijks je werk doen. Gekleed als ruimtevaarder, compleet met luchtdichte overall en ademhalingsapparatuur, continu proberen de dagelijkse verzorging te doen en toch de menselijke maat te behouden. Engelen bestaan misschien niet echt, maar in het Vlietland ziekenhuis komen ze dichtbij.

Joyce Schuil-van der Weijden
Met stichting Up verzorgt zij maaltijden voor mensen met een krappe beurs. Wekelijks kunnen enige honderden stadgenoten een gevulde tas met voedsel bij haar en haar medewerkers afhalen. Dat is makkelijk gezegd, maar welke inspanningen hiermee gemoeid zijn, kun je niet met één pen beschrijven. Daarbij hebben ook engelen honger.

Miriam Kooijman
Ook weer in tijden van corona ontstaan: hulp aan middenstanders. En, omdat lijfelijkheid lange tijd uit den boze was, hoe kun je dit beter vorm geven dan via Facebook. Geheel belangeloos plaatst(e) zij alle MKB- berichten, die haar revue passeerden, onvermoeibaar door. Een onzichtbare hulp voor de zwoegende winkelier. Immers dienen engelen ook zo hun (wekelijkse) boodschappen te doen.

Ronald Cordes (Delta Hotel)
Als directeur van het hotel met het mooiste panoramische uitzicht van Nederland, was Ronald Cordes er de man niet naar om aan de lage kant van de monumentale trap zijn inspanningen te staken. Nee, hij ondersteunde waar mogelijk ieder denkbaar evenement met een food & beverage of anderszins een bijdrage, die niet alleen door het publiek hogelijk werd gewaardeerd.

Wordt vervolgd, zeggen vele Vlaardingers hoopvol. Want aan de mensen met een gul hart herken je de ware aard van Vlaardingen.

afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding

21-05-2021