... Schelvispekel zelfs 400 lentes lekker ...

H. van Toor Jz. Distilleerderij 140 JAAR

H. van Toor Jz. Distilleerderij 140 JAAR

Op maandag 13 februari 2023 bestaat H. van Toor Jz. Distilleerderij 140 jaar. Op 13 februari 1883 opende Hendrik en Maria Van Toor-Maarleveld aan de Markt een tapperij. Het begin van een lange familiegeschiedenis tot het jaar 2000. Toen nam Leo Fontijne het bedrijf over. In dezelfde panden aan de Maassluissedijk, met dezelfde recepten en tradities heeft Leo het bedrijf voortgezet.

Tot de dag van vandaag heeft Van Toor naam gemaakt. Op dit moment worden dranken gemaakt zoals Schelvispekel, Kandeel, Bruidstranen, Torine gin, moutwijn jenever, Oranjebitter en een keur van likeuren. Het bedrijf maakt naast haar eigen producten privat-labels.

Velen hebben de afgelopen 140 jaar gewerkt bij Van Toor. In de hoogtedagen werken er bijna 60 mensen. Naast de distilleerderij had Van Toor een wijnhandel, limonadefabriek, slijtererijen en cafés.

230124 Van Toor 400 jaar Schelvispekel PosterSchelvispekel is het bekendste product. Meer dan 400 jaar wordt deze kruidenbitter gedronken. Eerst op de vissersboten in de Noordzee en later aan wal. Het is brandewijn met specerijen. Mede doordat Van Toor Schelvispekel maakt heeft koningin Beatrix het bedrijf in 2008 het hofleverancierschap gegund. Bekende klanten drinken en hebben Schelvispekel gedronken zoals David Bowie.

Dit jaar wordt Grande Cuisine Vlaardingen op 20 en 21 mei gehouden. Van Toor organiseert dit in samenwerking met de horeca in Vlaardingen in en rondom de Grote Kerk aan de Markt. Het wordt een mooi kwalitatief culinair evenement.

H. van Toor Jz. Distilleerderij kan uiteraard 13 februari 2023 niet zomaar voorbij laten gaan. Om 17.30 uur tot 19.00 uur vindt een officieel gedeelte plaats waarbij stil gestaan wordt bij dit uniek gebeuren.

Wat gaat er gebeuren?
230124 Van Toor 140 jaar PosterOntvangst met mooie drankjes van Van Toor. Stadsomroeper Peter de Jong staat stil bij het jaar 1883. Burgemeester Bert Wijbenga-van Nieuwenhuizen feliciteert Van Toor met het heugelijke feit dat de distilleerderij 140 jaar bestaat. Jacques van Toor, directeur tot 2000, vertelt over de geschiedenis van het bedrijf.

Aansluitend vindt een Historisch diner plaats voor een kleine groep genodigden die de afgelopen periode dicht bij het bedrijf hebben gestaan. Het menu is afkomstig uit 1883 en de ambiance is ook in de sfeer van die tijd. Producten van Van Toor worden verwerkt in de gerechten.

24-01-2023