Stadsboerderij Holywood oase van niks

Grote Stilte Regeert

Grote Stilte Regeert

Je kunt doen wat je wil. Je handelt naar wat je hart je ingeeft. Maar dierenliefde en kunde alleen zijn niet voldoende om de vogelgriep buiten je stadspark te houden. Of het nu Holywood heet of niet.

Vorige week maandag 15 augustus begon het mis te gaan. De vogels, meest hoenderachtigen, oogden wat suf en hadden tranende ogen. De kippenkammen verkleurden en een enkeling legde al snel het loodje. De eerste tekenen van vogelgriep.

Daarop werd de veearts van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) gebeld. Die kwam op dinsdag, vond de situatie rond de gepluimde veestapel ook verdacht. Daarop nam hij proeven op enkele overleden en nog levende dieren. De uitslag, die rond theetijd binnenkwam, voelde als een mokerslag: vogelgriep. En aviaire influenza betekent: ruimen.
   Tegen 17.00 uur kwamen er twee “maanmannetjes” in helaas inmiddels gekende polyethyleen Tyvek-wegwerpoveralls en de bekende mondkapjes. Liefst 137 stuks pluimvee werd gevangen en afgevoerd. Op vier grote pauwen met kroost na. Medewerker Luka Koevermans: ‘Die waren geschrokken van vuurwerk en lieten zich van de schrik en uit een oer-gevoel van lijfsbehoud niet vangen.’ Als we vanuit het kantoor kijken tijdens het vraaggesprek, zien we de familie doodgemoedereerd pikkend door het gras banjeren. Geen gevaar? Luka: ‘Ze hebben zichzelf gepromoveerd tot testcase.’

Nadat dus bijna alle pluimvee was afgevoerd. Kwam er een “maanmannetje” bij. Daarop gingen de gasmaskers op en werden de hokken ontsmet met chemicaliën. Daarop volgen twee weken van inactiviteit. Dan volgt de tweede chemische ontsmetting van de dan geheel lege hokken waarin ook geen strootje meer mag worden aangetroffen. Na weer twee weken volgt reiniging drie (ook chemisch). Dan weer een periode van drie weken rust waarin enkele (nieuwe) kippen ter proef het terrein van de stadsboerderij mogen verkennen.
   In totaal wordt Holywood, als alles goed gaat tenminste, weer vrijgegeven voor andere dieren en bezoek. Als alles gaat zoals het moet wordt de hernieuwde pluimveestapel toegevoegd aan de familie pauw.

Nieuwe dieren
Luka Koevermans: ‘Van de verzekering krijgen we te zijner tijd wat geld terug voor het pluimvee. Maar daar word je niet beter van. Voor een normale kip krijg je €1,50 terwijl een nieuwe €8,00 kost. Dat kost ons zeker tachtig maal €6,50 = €520,00. En dan praat ik nog niet over geruimde kalkoenen, parelhoenders, andere pauwen en ras-kippen als de witte Friese Hoenders en Leghorns. Die komen bij een fokker vandaar. Dat heeft dus een ander prijskaartje.
   We zijn afhankelijk van giften en dieren die particulieren ons gunnen. Er is gelukkig al €800,00 geschonken. Daar zijn we erg blij mee en is de start van een nieuwe gezonde have. Het bestuur is inmiddels ook druk bezig en de eerste hulp vanuit het Maassluisse Sparretje is al binnen.’

Kosten en ander financieel leed
Luka Koevermans: ‘Om te kunnen blijven bestaan is Stadsboerderij Holywood afhankelijk van subsidie. Dat was €50.000,00 per jaar. Een bedrag dat schoon opgaat aan de veearts, die toch zo’n eenmaal per twee weken komt, aan voer, hooi, stro, etc. en aan 1 fte. Die ene fte wordt vervuld door Sanne Quartel en Jeroen van der Hoff. Ditmaal zouden we met een subsidie van €42.000,00 gered zijn. Vanuit de Vlaardingse gemeenteraad bereiken ons op dat vlak positieve berichten. We zijn benieuwd wat september is gaat brengen.’

Holywood draait, naast de twee halve fte’ers Sanne en Jeroen, op een club van vijftien vrijwilligers. Dat is inclusief winkelpersoneel. De winkel, die sinds november 2019 de deuren heeft geopend, is gevuld met streekproducten als honing, jam, boerencakemix (van Molen Aeolus), boter en vlees. Verder en voor de bezoekers is er het bekende kantineassortiment bestaande koffie, thee, limonade, gevulde koeken, chips, etc.

Luka Koevermans: ‘Verder is er jaarlijks een aantal evenementen. Niet alleen een mooie manier om de stadsboerderij onder de aandacht te brengen tevens een gezellige manier om wat geld te genereren. Dat is nu even niets, helaas.’

Bijdragen?
Luka Koevermans: ‘We zijn altijd blij met nieuwe vrijwilligers. Immers, hoe meer je er hebt, hoe minder stress. Ook kun je donateur of adoptieouder worden. Dat laatste is een soort Foster Parents Plan, maar dan met dieren. Voor een bedrag van tweevijftig, vijf, zevenvijftig of tien euro per maand adopteer je een dier naar keuze voor het leven. Hoe betrekkelijk dat leven nu ook blijkt.’

Als De Vlaardinger de stille stadsboerderij verlaat banjert de familie pauw kalmpjes voorbij. Pikkend naar wormen en ander klein grut weet deze familie Robinson zich van geen vogelgriep bewust. Dat zij de dans zijn ontsprongen? Het zal hun worst zijn. Het is nu lekker rustig en zoveel wormen hebben ze nog nooit voor zichzelf gehad.

Alle nieuwe dieren worden uiteraard vooraf gecheckt op allerhande mogelijke malheur. Het valt te verwachten dat de familie pauw het voortouw neemt als het gaat om de inburgering van het nieuwe pluimvee.

Tekst & Fotografie
Peter Joore

Stadsboerderij Holywood
Boerderijpad 1
3137 RR Vlaardingen

Telefoon: 010-474 29 63
E-mail: info@stadsboerderijholywood.nl
Website: www.stadsboerderijholywood.nl
Facebook: https://www.facebook.com/stadsboerderijholywood

220823 Holywood Luka Koevermans

23-08-2022