Kunstwerk van de Maand oktober 2023 speciaal voor leerlingen?

Grote liggende beweging in Maassluis

Grote liggende beweging in Maassluis

MAASSLUIS - Aan de rand van het schoolplein van de Lentiz| Revius MAVO (Kastanjedal 2) staat een groot, bronzen kunstwerk dat de aandacht trekt. Het is gemaakt door de in 1924 in Duitsland geboren, Nederlandse beeldhouwster Sybille Krosch.

Haar stijl is figuratief en expressief, met aandacht voor vorm en beweging. Grote liggende beweging is een van haar grotere abstracte werken. Het is een dynamische compositie die een gevoel van spanning en ritme oproepen. Je ogen gaan de vormen en de lijnen volgen, maar die komen nooit tot een eind. Alles ontstaat, vloeit breeduit, draait weg en komt terug in zichzelf. Het ligt daar op de grond roerloos te bewegen.

Het kunstwerk is een uiting van de visie en de emotie van de kunstenares. Zij wilde met dit werk de vorm en de beweging van het leven vangen en gebruikte brons als materiaal, omdat het een warme en levendige uitstraling heeft.

Wat vindt een willekeurige Maassluizer ervan?
“Dit is typisch zo’n kunstwerk dat mij niet gaat vervelen omdat ik vanuit iedere positie weer een andere indruk krijg. De ronde bewegingen in het driedimensionale werk geven mij niet de kans verveeld te raken. Op het schoolplein geeft het mij ook een vrolijke gedachte omdat het werk uitnodigt er vooral gebruik van te maken. Leuk is daarmee dat elke beweging tegelijk uitnodigt tot een rustmoment, om er bijvoorbeeld in te gaan zitten of er staand tegenaan te hangen.”

Wat vindt een collega-kunstenaar uit Maassluis ervan?
“Zo op het eerste gezicht denk je, ja wel een aardig ding maar wat stelt het precies voor en waarom staat het hier? Als argeloze voorbijganger kan ik er in ieder geval niets bij bedenken. Dat wil niet zeggen dat ik het een onding vind, het is in ieder geval een verfraaiing van het schoolplein maar verder zie ik er niet veel in.”

Wanneer het beeld in de stad kwam en of het in opdracht gemaakt werd is onbekend. In 2002 schrijft Chrit Wilshaus in Beelden van Maassluis: ‘Alles in de kosmos is in beweging. Zo ook de mens. Een leven lang. Iedere keer nieuwe gebieden ontdekkend. Tot hij als een bewust en goed mens zijn plaats in de maatschappij heeft gevonden en haar ten dienste kan zijn. Dat is wat beeldhouwster Sybilla Krosch heeft willen uitbeelden.’

Met die gedachte zou het beeld goed op zijn plaatst staan, maar wat vinden de leerlingen er eigenlijk van?

Gelukkig zagen de leerlingen die ik hiernaar vroeg er wél wat in. Ze vonden het ingewikkeld om naar te kijken maar wel mooi. Op mijn vraag wat er mooi aan was, maakte een jongen grote ronde kronkelende bewegingen met zijn armen. Soms zijn er geen woorden voor.

De exacte locatie van deze en andere openbare kunstwerken in Maassluis kunt u vinden op: www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart. Wil u meer lezen over dit kunstwerk kijk dan op: http://crmmaassluis.nl/kunstwerk/grote-liggende-beweging/.

Het Kunstwerk van de Maand wordt u gebracht door Mischa Koorneef (initiator en coördinatie), Jacques Visker (research), Nel Wilkes (fotografie) en Charmaine Hulsbosch (publiciteit).

29-09-2023