Vlaardingen doet wat het wil

Grote handhavingsactie in de Westwijk

Grote handhavingsactie in de Westwijk

Verschillende organisaties trokken vrijdag 7 juli gezamenlijk op tijdens een geplande actie om de veiligheid en leefbaarheid te vergroten van de Westwijk. Ze controleerden onder andere woningen, voertuigen, supermarkten en horecazaken. Er werden in totaal 851 personen gecontroleerd. De gemeente Vlaardingen organiseert regelmatig dit soort wijkgerichte acties met haar samenwerkingspartners om criminaliteit en overlast aan te pakken.

Woningcontrole 
Bij een bezoek aan 49 woningen, bleken er bij 15 tekortkomingen te zijn, zoals overbewoning, brandveiligheid, verkeerde adresinschrijving, onderhuur en spookbewoning. Bij 1 woning moest een spoedmaatregel getroffen worden, zodat de bewoners in de woning konden blijven wonen.

Verkeerscontrole
Bij de verkeerscontrole zijn 89 voertuigen gecontroleerd, waarvan 50 scooters. Voor 15 voertuigen is een wok-melding afgegeven. Het voertuig voldoet dan niet meer aan de wettelijke eisen. Het moet dan in de originele staat worden teruggebracht en opnieuw door de RDW worden gekeurd. Ook zijn er 33 boetes uitgeschreven voor onder andere rijden zonder rijbewijs, het vasthouden van een mobiele telefoon en het negeren van stopteken. Ten slotte werd er 1 gestolen bestelbus met daarbij behorende gestolen kentekenplaten aangetroffen. Deze is in beslag genomen.

Horeca- en supermarktcontrole
Er zijn tijdens de handhavingsactie 14 horecazaken en supermarkten gecontroleerd. Er werden een aantal misstanden geconstateerd. Zo werd er 1 boete voor het ontbreken van een allergenen registratie gegeven en 1 boete voor het gebrek aan hygiëne. Er werden diverse waarschuwingen gegeven op het gebied van hygiëne en ongedierte. In de horeca werden twee vijftienjarigen personeelsleden aangetroffen. De eigenaar ontving hiervoor een boete.  

Bedrijvencontrole
Tijdens de bedrijvencontrole zijn 6 bedrijven onder andere gecontroleerd op milieuovertredingen, het witwassen van zwart geld en schijnbeheer waarbij niet de leidinggevende leiding geeft aan het bedrijf, maar een persoon die niet als leidinggevende op de vergunning staat vermeld. Bij 2 bedrijven was sprake van het niet juist registreren in het digitaal opkopersregister. Deze bedrijven hebben een proces verbaal ontvangen. Bij 1 bedrijf werden 4 illegalen aangetroffen. Dit bedrijf krijgt een boete van de arbeidsinspectie voor illegale tewerkstelling.

Gemeentelijke handhaving
Verschillende toezichthouders en handhavers waren ook dit keer weer aanwezig. Onder andere het team van Openbare Orde en Veiligheid, Toezicht en Handhaving, Stroomopwaarts, Bouw- en Woningtoezicht en Wijkbeheer. Ze spraken met bewoners en ondernemers, gaven adviezen en waarschuwingen. 20 voertuigen stonden verkeerd geparkeerd en kregen een waarschuwing. 2 voertuigen stonden zodanig verkeerd geparkeerd dat ze een boete ontvingen.

Overige controles
Er zijn 97 personen preventief gefouilleerd. Daarbij is in beslag genomen: 1 aardappelschilmesje, 2 klapmessen en 1 zakje hennep. 
Diverse woningen en bedrijven zijn gecontroleerd op hennepkwekerijen. Hierbij zijn er 0 hennepkwekerijen gevonden.
In het openbaar vervoer zijn 350 personen gecontroleerd. 24 personen ontvingen een boete voor zwartrijden, het niet tonen van een identiteitsbewijs of het niet juist aanmelden in het ov. 
De Belastingdienst inde in totaal € 36.879 aan openstaande bedragen.

Stevig handhaven in alle wijken
Burgemeester Bert Wijbenga benadrukt het belang van dergelijke wijkgerichte acties: “Goed dat we in alle wijken geregeld stevig handhaven op belangrijke wetten. De resultaten laten zien dat het nodig is. Dank aan alle diensten en handhavers. Hiermee maken we stap voor stap Vlaardingen veiliger.” 

Betrokken samenwerkingspartners 
De betrokken partners tijdens deze actie waren: Arbeidsinspectie, Belastingdienst, Brandweer, Douane, DCMR Milieudienst Rijnmond, Forensische Voertuig criminaliteit, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, Politie, RET, Stedin, Stroomopwaarts, Vreemdelingenpolitie, Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, Waterweg Wonen en Woningstichting Samenwerking.

Ziet u dingen die niet kloppen? Meld het!
Ook wanneer u twijfelt. Uw melding kan het verschil maken! Deze handhavingsactie was mede succesvol door meldingen van oplettende bewoners en ondernemers. Wilt u een anonieme melding doen? Geen probleem! U kunt de app Meld een Vermoeden downloaden in de App store of GooglePlay store. 

10-07-2023