Nieuwe waterzuivering eind 2029 operationeel

Grond De Groote Lucht verkocht

Grond De Groote Lucht verkocht

VLAARDINGEN - Maandag 18 december werden achtereenvolgens de samenwerkingsovereenkomst, de verkoop- en de aankoopakte van de grond, behorende bij waterzuiveringsbedrijf De Groote Lucht ondertekent. Namens de gemeente Vlaardingen was dat wethouder Koen Kegel. Verder hanteerden Wouter van de Geest namens VéDéGé en Robert Tieman van Hoogheemraadschap Delfland de pen om de bepalende handtekening te zetten.

Hiermede behoort De Groote Lucht na 40 jaar Maassluissedijk 175 theoretisch tot de geschiedenis. De nieuwe uitvoering, die zeker ook tot 2070 water zal gaan zuiveren, komt in het verlengde van Industrieterrein De Vergulde Hand. De eerste paal zal 2026 worden geslagen. Eind 2029 of uiterlijk begin 2030 zal de nieuwe waterzuivering operationeel zijn als de dan zittende Vlaardingse gemeenteraad haar fiat geeft aan dit project.

Koen Kegel: ‘De raad heeft voor 2/3 ingestemd met de plannen. Eind 2025 moet de laatste 1/3 worden goedgekeurd.’ Het lijkt wat vreemd; de huid verkopen als de beer nog niet geschoten is. Want wat als de nieuwe raad tegenspartelt? Dat zijn zorgen voor morgen.

'Vergeten' oortjes
Het huidige terrein, dat zo’n 13,5 hectare telt, zal worden omgetoverd tot nieuw industrieterrein. Volgens Koen Kegel zijn er al geïnteresseerden. Bedrijven die binnen de stad willen verkassen en nieuwe ondernemers. Wat dit voor gevolgen heeft qua lokale verkeersbewegingen? ‘Dat zal meevallen,’ aldus Kegel. Toch lijkt het erop dat ex-wethouder Cees Oosterom wat fanatieker had moeten pleiten om bij de (eveneens ex-) minister Melanie Schultz van Haegen verkeersontlastende ‘oortjes’ (op- en afritten) aan de A24 af te dwingen. De A24 loopt door de nieuwe oeververbinding de Blankenburgtunnel. Nu is alle extra verkeer, gewoon zowel als vracht, op de Marathonweg aangewezen. Ook dat zorgen voor morgen?

Nieuwe technieken
De nieuwe waterzuivering wordt met de nieuwste technieken (minder herrie, minder stank/geur) verzorger van vers leidingwater voor zo’n 400.000 eenheden. Een eminente schaalvergroting. Nog niet alle details zijn, mede dankzij een kritische raad, ingevuld. Dat moet dus in 2025 gebeuren. Dat er een nieuwe waterzuivering moet komen is duidelijk. Het huidige onderkomen heeft zijn tijd gehad.

Tot slot van de papieren ceremonie werden de in groten getale opgekomen belanghebbenden getrakteerd op een ecologisch biertje met de veelzeggende naam: Ontboezeming. Een boezem is immers water zonder vast peil waarin polderwater wordt geloosd. Zoals bekend verondersteld dronk men in vroeger tijden bier omdat het water slecht was van kwaliteit en voor de gezondheid. Proost!

Tekst en fotografie
Peter Joore

Fotobijschriften
V.l.n.r.: Het tekenteam: Robert Tieman, Koen Kegel en Wouter van de Geest (boven)
Ontboezeming Blond (onder)

231218 Groote Lucht Ontboezeming

18-12-2023