Interview met een liefhebber

Golden Earring nog lang niet vergeten

Golden Earring nog lang niet vergeten

De Haagse formatie Golden Earring is dan wel opgeheven, vergeten zijn we de vier heren en hun muziek allerminst. Op 1 april van dit jaar bijvoorbeeld verscheen een 3cd-set met de titel You Know We Love You! Hierop staat een registratie van het allerlaatste concert dat Neerlands oudste rockgroep op 16 november 2019 in Ahoy’ gaf. In beeld en geluid kunnen we genieten van hun finale optreden, waarvan de bezoekers na afloop zeiden: ‘Wat een grandioos concert!’

November vorig jaar verscheen bij uitgeverij Van Gorcum het boek ‘Golden Earring Clips van Dick Maas’, waarin alle clips en de concertfilm die de regisseur van Golden Earring maakte, voorbijkomen. En op 1 december verscheen bij Drukkerij van den Dool het prachtige fotoboek ‘Golden Earring - Een tijdperk in beeld’.

Vinylliefhebbers waren dit voorjaar blij met een extra (gekleurde) elpee bij de heruitgave van Earrings meest succesvolle album ‘Moontan’ uit 1973.

De afgelopen jaren kwam onze eindredacteur Peter Joore de heren uit Den Haag op verschillende locaties tegen. Reden om hem nu door te zagen over deze ontmoetingen en natuurlijk ook over zijn muzikale kennis van deze Haagse formatie. 
 
Wat is/zijn je favoriete song(s) van de Earring?
Ben even de naam kwijt, maar dat nummer werd als tune gebruikt van Absolutely Fabulous. (This Wheel’s On Fire - Julie Driscoll, red.) Het is geen Earring-original, maar hun versie laat me altijd kippenvellen. Eight Miles High en het onverwoestbare Radar Love natuurlijk. Die laatste heeft Cesar Zuiderwijk met Moses Rosenberg van het gelijknamige trio aan het eind van het oude leven en het begin van corona nog ingespeeld met de Vlaardingse heren van Let’s Be Gypsies. Ben benieuwd of ze ooit nog gaan optreden. Misschien dat Vlaardingen 750 volgend jaar ze een podium gunt.

Maar ik moet eerlijk zeggen dat het meeste werk van Golden Earring lekker klinkt. Ik heb ze nog niet op iets echt slechts kunnen betrappen. Van That Day tot aan vandaag hebben ze een paar merkwaardige afslagen genomen die muzikaal tot in mijn optiek prettige verrassingen hebben geleid.

Heb je veel materiaal van hen op vinyl/cd?
Ik bezit één single en twee elpees. Daar heb ik jaren van genoten tot mijn muze Ank drie of vier jaar terug aan kwam zetten met een driedubbel cd waarop alle essentiële nummers staan. Dat is een genot om op te zetten en doet het niet alleen goed in de auto op lange ritten, maar is ook een sfeermaker als we weer iets te vieren hebben met vrienden.

Heb je ze vaak zien optreden? 
Slechts driemaal heb ik Golden Earring live mogen aanschouwen. De eerste keer was ergens in de vroeg jaren tachtig of misschien wel aan het eind van de zeventiger jaren in Den Haag tijdens Parkpop.

De tweede keer was in Theater aan de Schie. Een weergaloos electrified optreden. Jammer van de stoelen, want bij de Golden Earring moet je dansen en swingen. Althans op de meeste nummers. Na afloop nog even in de kleedkamers. Daar heb ik een half ontklede Barry Hay gesproken. Eigenlijk een meidendroom!

Ooit de heren persoonlijk gesproken?
220629 Rinus Gerritsen Pontier kleinIk heb ze een aantal keer in den vleze ontmoet. Bijvoorbeeld in de Stadsgehoorzaal voor foto’s bij een artikel. Mochten fotograaf Tino Snelleman en ik ook mee-eten. De andere keer was in Schiedam, vlak voor hun optreden. Mocht ik met ze op het podium om foto’s, ook van Tino Snelleman, te maken met hun boek over de Amerika tour. In v/h Pontier kwam Rinus Gerritsen samen met auteur Jeroen Ras een paar jaar terug (maart 2013, red.) om door lezers gewonnen Earringboeken uit te reiken na signering. De bassist was wat aan de late kant, maar wel dichtbij. Hij is namelijk al jaren klant bij Vox Humana in de Waalstraat en bleef daar iets te lang plakken.

Na de presentatie met optreden van Tits ‘n Ass in Paradiso in 2012 mochten we nog even backstage. Maar het was nogal druk en we hebben er enkel Cesar Zuiderwijk snel een hand gegeven.

In Café d’Oude Stoep heb ik tweemaal met eigenaar Hans van Dijk een progrock afsplitsing van de Earring een optreden geregeld. Dat was met Rinus Gerritsen, gitarist Eef Albers (o.a. Focus) en Cesar Zuiderwijk. Vandaar dat ik ze tot Liquid GAZ heb omgetoverd.

Vorig jaar nog was ik uitgenodigd voor de cd-release van Sloper. De nieuwe band van Cesar Zuiderwijk met co-slagman Mario Goossens van Triggerfinger. Een dijk van een plaat waar je naar mijn idee te weinig van hebt gehoord.

Cesar Zuiderwijk heb ik een keer of wat mogen interviewen voor zijn solo theaterproducties. Daar heeft Tino Snelleman een wereldfoto gemaakt terwijl ik met Cesar achter zijn futuristische drumkit met kooi zit. Rond 2010 heb ik hem leren persoonlijk leren kennen tijdens een interview waar ook Vlaardingse drummers bij waren die de vragen stelden. Die drummers? Fred Langhorst, Erik Stout, Jan van Nieuwenhuizen en Silas Bauman. Vanwege de halfjaarlijkse ommezwaai van de zomertijd waren we een uur te vroeg en lag Cesar nog in coma. Maar binnen vijf minuten was hij open, leuk en onderhoudend.

Nu we het toch over Cesar Zuiderwijk hebben, hem heb ik ook voor het papieren tweemaandblad Bromfiets geïnterviewd. Zat ik tijdens een kort rondje achterop de Puch. Ook zijn we een keer bij Van Kleef terechtgekomen. Dat is een Haagse jeneverboer met zomers een tuin om heerlijk te eten en een klein museum. En alles aan de Lange Beestenmarkt 109. Was nogal een consternatie toen een ploegje Earringliefhebbers binnenkwam vallen. Die dromden zo om ons heen dat verder interviewen onmogelijk werd. Werden we daarna door de te vroeg overleden eigenaar Louis Centazzo naar de krochten gedirigeerd. Zaten we in een 1,5 meter hoge kelder met spinnenwebben en de meest fantastische dranken om ons heen. Kreeg later nog een fles Ouwe Jonge Graanjenever van Cesar.

Nog een leuk voorval met de mannen meegemaakt?
Tijdens de presentatie van de Rock & Roll All Stars met Marga Bult, Jan Rietman, Dany Lademacher, Jan Tuijp, Jacques Kloes, Ton op ’t Hof, Jan Kooper en Albert Deinum in de magische Wisseloord Studio’s stond ik even met George Kooijmans te praten. Die was daar met Boudewijn de Groot. Ik vond hem wat nurks en kortaf, alsof hij dacht dat ik familie was van Mark Rutte ofzo. Later is dat rap bijgedraaid.
Was een te gekke middag. Jammer dat de R&R All Stars een te onwaarschijnlijke opeenstapeling was van muzikanten uit alle windstreken van muziekstijlen. Daar geloofden de liefhebbers niet in. Daarbij is zo’n band best prijzig. Heb ze nog wel bemiddeld bij een optreden in de Stadsgehoorzaal. Ook dat was leuk en bijzonder.

In Museum Rockart de expositie van Golden Earring gezien?
Hoewel ik Jaap & Jacqueline Schut van Museum RockArt aan de Zekkenstraat 42 in Hoek van Holland goed ken heb ik dat helaas gemist. Jaap & Jacqueline nodigen De Vlaardinger vaak uit als iets wordt opgestart. We schrijven er graag over en het is altijd weer een kans om oude helden te ontmoeten. Zo zit je met boekenschrijver Auke Kok in een interview over Dit Was Veronica aan tafel en even later loop je met Adje Bouman en geluidsstudiobaas Jan Schuurman langs hun oude mengtafels. Mét uitleg; dat spreekt. En veel sterke humoristische verhalen. Maar de expositie van Golden Earring heb ik daar niet gezien.

Zijn er nog vragen te beantwoorden die ik nu niet heb gesteld?
Denk dat ik alles wel heb gezegd behalve dat Rinus Gerritsen momenteel in Supersister van Robert Jan Stips c.s. speelt. In het weekeinde van 9 juli heb je in Delft Westerpop. Dat is gratis, vrijwel om de Vlaardingse hoek en Cesar Zuiderwijk treedt er op met Sloper. Maar ook met Sven Hammond, DeWolf en Supersister Project. De Golden Earring mag dan node zijn gestopt, de losse leden kun je gelukkig nog bekijken en beluisteren.

De twee boeken van Golden Earring die bovenaan dit interview zijn genoemd worden binnenkort besproken bij De Vlaardinger op vrijdag in de rubriek ‘Een uitgelezen kans’. Bij Museum Rockart in Hoek van Holland is niet alleen een grote collectie memorabilia van Golden Earring te bekijken, de officiële merchandise van deze Haagse formatie is hier exclusief te koop. In het museum, maar ook online.

220629 Cesar Zuiderwijk Tino Snelleman

29-06-2022