boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Golden Earring - Een tijdperk in beeld - Henk en Roel Vinkes

Ultiem fotoboek van grootste Nederlandse rockformatie

Door een toevallige samenloop van omstandigheden zijn de broers Henk en Roel Vinkes decennia lang hoffotografen geweest van de Haagse formatie Golden Earring. Vooral voor het Golden Earring fanclubblad maakten ze veel opnames. Hoewel ze al eerder van Earringfans vragen kregen over een mogelijke bundeling van hun collectie in een fotoalbum, is pas met het opheffen van de oudste popgroep van ons land aan deze wens gehoor gegeven. Zo verscheen eind 2021 het kloeke fotoboek ‘Golden Earring - Een tijdperk in beeld’.

Golden Earring - Een tijdperk in beeld - Henk en Roel Vinkes

Het archief van Henk en Roel Vinkes is zó uniek en bevat kwalitatief zulke goede foto’s dat de heren regelmatig zijn benaderd voor publicatie van hun opnamen. Niet alleen het Golden Earring Infocentrum gebruikte foto’s voor het fanclubblad, ook de (regionale) kranten en muziektijdschriften als Hitkrant, Muziek Expres en Music Maker publiceerden hun opnamen. Op de achterkant van Hay, de biografie van de voormalig zanger van Golden Earring, staat ook een foto gemaakt door Henk Vinkes.

Op 5 februari vorig jaar kwam het nieuws naar buiten dat George Kooymans ziek is en dat de band had besloten zichzelf op te heffen. Reden voor de heren Vinkes nu de stoute schoenen aan te trekken en hun fotoarchief door te spitten, op zoek naar de mooiste opnamen. Een deel daarvan moest nog worden gedigitaliseerd. Het moeilijkste van de klus was de keuze die steeds moest worden gemaakt: welke foto haalt het boek wel en welke niet. In het voorwoord geven ze aan dat ‘kill your darlings’ toch wel een hele opgave was.

Naast de ruim duizend foto’s tref je in het boek ook een dertigtal korte en langere anekdotes aan, die een inkijkje geven in de gebeurtenissen rond de optredens van de Haagse formatie. Zo lees je bijvoorbeeld over twee fotografen, de samenstellers van dit boek, die voor de optredens hielpen bij het opbouwen van het podium. Ook Louis van de Wetering, slechts zeventien jaar oud en fan, hielp soms de roadcrew bij het opbouwen en afbreken. Al gauw werd hij gevraagd de gitaren klaar te zetten. Met plezier heeft hij zeventien jaar lang de taak van 'gitaarroadie' vervuld.

Wat een werkelijk prachtig boek hebben de broers Vinkes samengesteld. Een bijzonder fraaie verzameling topfoto’s, soms met zorg gerestaureerd en goed gedocumenteerd. In het voorwoord geven ze aan dat ze terug konden vallen op een accurate administratie, waardoor bij alle foto’s ook te lezen is waar en wanneer ze zijn gemaakt.

Eersteklas vakwerk, foto’s gedrukt op kwalitatief hoogwaardig papier en uitgegeven in een kloek formaat: 25 x 29 cm. Hoogtepunt na hoogtepunt komt voorbij. En dat te bedenken dat de eerste foto in het boek, afgebeeld over twee pagina’s, al een bijzondere prijsfoto is: een afbeelding van de ‘Radar Love act’.
   Volgens mij is dit het mooiste Golden Earringboek dat ooit is verschenen.

220701 George KooijmansGolden Earring - een tijdperk in beeld is verschenen bij drukkerij Van den Dool en kost € 35,00. Online te bestellen via Drukkerij van den Dool.

illustraties:
1.  omslag van het boek
2.  foto uit het boek: George Kooymans in 2016, Scheveningen - Live On The Beach
     (Deze foto is ook te vinden in de vele fotoalbums op de site van Golden Earring.)

Recensie
Gerard van Os

Fotografie
Henk Vinkes

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

01-07-2022

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring hele haring