boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Golden Earring. Clips van Dick Maas 1982-1997 - Sander, Van Rutten & Grootheest

Gedegen en gedetailleerd fotoboek over historische en iconische videoclips

Ruim drie jaar research is nodig geweest om te komen tot een boek over een inmiddels bekend fenomeen in de popmuziek: videoclips. In dit geval gemaakt door Dick Maas in opdracht van de Haagse formatie Golden Earring. In ‘Golden Earring - Clips van Dick Maas 1982-1997’ zoomen de drie samenstellers in op de vijf videoclips en de concertfilm die door de filmregisseur in een periode van vijftien jaar zijn gemaakt.

Golden Earring. Clips van Dick Maas 1982-1997 - Sander, Van Rutten & Grootheest

In het voorwoord vraagt de filmregisseur zich af of er eigenlijk wel iemand zit te wachten op een overzicht van zijn werk voor de populairste rockband van Nederland. Als Dick Maas net als ik het boek heeft doorgelezen, kan het antwoord op deze vraag alleen een volmondig ‘ja’ zijn. Niet alleen de reuring rond de non met haar rode bh in de clip ‘When The Lady Smiles’ krijgt de aandacht die het verdient. In ruim 230 bladzijden krijgen we - voorzien van veel prachtige kleurenfoto’s - een chronologisch overzicht voorgeschoteld van het werk dat Dick Maas besteedde aan de clips en concertfilm.

In de jaren '60 en '70 laat Golden Earring al filmpjes maken bij hun (hit)singles. In 2002 zal er een fraai overzicht op DVD worden uitgebracht van deze en latere filmclips. Begin jaren tachtig realiseren de heren zich dat - door de opkomst van de muziekzender MTV - het ‘anders’ moet. De beelden bij de songs moeten een betekenis hebben, een verhaal(tje) vormen. Met name om de singlemarkt in de V.S. te bedienen wordt Dick Maas in de arm genomen.

In 1982 is de ‘promotiefilm’ bij de single Twilight Zone een doorslaand internationaal succes. De samenwerking met Dick Maas zal - met tussenpozen - zo’n vijftien jaar duren. Omdat het maken van de clip met Dick Maas nogal veel geld heeft gekost, worden in 1984 en 1986 clips opgenomen met respectievelijk Paul de Nooijer (N.E.W.S. en Something Heavy Going Down) en Anton Corbijn (Quiet Eyes). In juni van 1984 heeft Dick Maas nog wel een optreden in de Leidse Groenoordhallen opgenomen, dat in Japan en de V.S. op videotape en laserdisc wordt uitgebracht.

De drie samenstellers hebben niets aan het toeval overgelaten. Met Dick Maas is bijvoorbeeld overeengekomen dat ze in het boek uniek archiefmateriaal mogen opnemen. Zo kunnen we kijken naar afbeeldingen van het storyboard voor de clip Twilight Zone, waarin Maas middels tekeningen aangeeft hoe hij de videoclip wil gaan vormgeven. Ook de vaste assistent van Maas, Myrna van Gilst, is behulpzaam geweest met het ter beschikking stellen van attributen. Hierdoor is een zeer gedetailleerd beeld geschapen over de werkwijze en de totstandkoming van de opnamen. 

Bij de verschillende verslagen van het werken aan de videoclips zijn leuke weetjes en anekdotes opgenomen. Zo vertelt fanclubfotograaf Roel Vinkes over zijn aanwezigheid in de vijf dagen waarin de videoclip Clear Night Moonlight werd opgenomen. In het fotoboek Golden Earring - een tijdperk in beeld zijn vier bladzijden gewijd aan de totstandkoming van deze clip.

Een bijzonder verhaal is ook de bijna vernietiging van de foto’s die zijn gemaakt door fotograaf Thomas Piek. Hij schoot de opnamen van het concert dat door Dick Maas in juni ’84 werd gefilmd in Leiden. De foto’s verdwenen in de archieven van de productiemaatschappij First Floor Features. In 2003 ging dit bedrijf failliet en medewerkers van Eye Filmmuseum visten de opnamen nog net op tijd uit de afvalcontainer.

220708 Aart van Grootheest en Dick MaasJe ziet aan de opmaak, aan de illustraties en  zeker ook aan de inhoud, dat dit boek met veel zorg is samengesteld. Dat maakt het tot een unieke uitgave,  die menig Golden Earringfan, maar ook de gemiddelde popmuziekliefhebber, tot grote vervoering zal brengen. Een prachtige popgeschiedenis, vastgelegd in een boek van kloek formaat.

Golden Earring Clips van Dick Maas 1982-1997 is verschenen bij uitgeverij Van Gorcum en kost € 29,95.

illustraties:
1.  omslag van het boek
2.  Aart van Grootheest overhandigt een exemplaar aan Dick Maas

Recensie
Gerard van Os

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

 

 

08-07-2022

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring halve haring