Ruiten troef aan de Markt

Glas Van Toor terug in lood

Glas Van Toor terug in lood

Een goed verstaander heeft spreekwoordelijk aan een half woord genoeg. Daarentegen heeft een goed bekijker niet altijd aan één oog voldoende om ook maar de kleinste verandering waar te nemen. Daarvoor dien je eerst de nek te strekken en vanaf de Grote Kerk bijna richting firmament te turen. In dit geval gaat om de imposante verticale raampartij op de Markt 37A aan de zuidzijde. Daar waar tot de vroege jaren zeventig van het vorig millennium Wijnhandel de Graanoogst huisde is afgelopen 4 juli het uit vier delen bestaande en circa zeven meter hoge glas-in-lood raam teruggeplaatst.

Het zag er allemaal zo eenvoudig uit. Ramen eruit, opknappen in het goed geoutilleerde atelier, ramen erin, klaar. Althans zo luidde de algemene gedachte begin januari dit jaar. Het restaureren van de verticale raampartij, waarop een deel van het alcoholhoudend ambacht van Distilleerderij H. Van Toor Jzn. is verbeeld bleek toch meer voeten in aarde te hebben. Op 4 juli werd de blikvanger door Jansen Glas uit Westvoorne/Rockanje teruggeplaatst. Mooier dan ooit en het glas-in-lood gevangen in isolerend dubbelglas, kan de 22e eeuw moeiteloos en in optima forma naar huidige energetische maatstaven worden gehaald.

Oud moet nieuw en isoleren
230704 Van Toor Glas in Lood Anton de GardeHet moest er na negentig jaar van komen; de raamrestauratie. Eigenaar Jacques van Toor: ‘Mijn overgrootmoeder Marietje Maarleveld heeft ze in 1930 laten zetten. Maar ja, het is enkel glas (en lood, natuurlijk) en het tocht als een gek.’

De drie panelen zijn allen drank- of beter: Van Toor gericht. Het bovenste paneel verbeeldt een hoofd en een sifon waarmee water in een roemer wordt gespoten. Centraal een uiting die slaat op Slijterij Wijnoogst, die vroeger op die plek aan de Markt nering dreef. Tot slot op het onderste paneel zie je vrouwen die eitjes tikken ten behoeve van de advocaat.

Restauratie en terugplaatsen Het was even zoeken voor Jacques en Hansje van Toor. Gerenommeerde glaskunstenaars die glas-in-lood omarmen en er zich als een waar gilde op storten zijn dun gezaaid. Zoals wel vaker in deze tijd bood Google uitkomst. Het voerde de familie Van Toor richting Voorne om pas bij Jansen Glas Westvoorne te stoppen en de opdracht te vergunnen.

De oude en door wind en weer aangetaste raampartij werd in januari met alle egards van tussen de muren verwijderd. Daarop ging het zuidwaarts na eerst vervangend glas te hebben gemonteerd.

230711 Van Toor Glas Lood Maurice Smit3De klassieke ramen werden schoongemaakt (een halve dag weken in een met chemicaliën aangelengd bad) en gerepareerd waar nodig. Voor het vervangen van enkele kapotte ruitjes werd in Duitsland, op oude wijze gemaakt, gekleurd glas besteld.

Daarna werd de historische verbeelding in dubbelglas gezet, met aan beide zijden 9 mm speling waardoor het gehele pakket zo’n vier centimeter dik werd en plots circa honderd kilo woog per vierkante meter. Om het glas-in-lood te verankeren is aan de vier zijden een strip gemonteerd die met behulp van holle vierkante profielen, waarin vocht-vretende silicaparels, in het frame gemonteerd en verankerd. Daarbij ook inwendig aangebrachte stopverf en het historisch erfgoed was gereed weer voor plaatsing.

230711 Van Toor Glas Lood6Met het terugplaatsen is Vlaardingen een stuk gekende geschiedenis rijker voor de komende eeuw. Misschien een idee om de dames en heren historici met bestuurlijke kwaliteiten eens te laten onderzoeken of kan worden geparticipeerd in de kosten van deze stadsgezicht gerichte actie. De Markt is in ieder geval weer voor een deel in oude glorie hersteld. Een mooier cadeau kun je de langs-wandelende stadgenoot en de jarige stad niet geven.

Fotografie
Maurice Smit | Anton de Garde | Peter Joore

Ook je glas-in-lood repareren?
Jansen Glas Westvoorne
Kerkweg 18
3235 XL Rockanje

Telefoon: 0181-401 700
E-mail: info@jansenglaswestvoorne.nl
Website: www.jansenglaswestvoorne.nl/

230711 Van Toor Glas Lood Maurice Smit

230711 Van Toor Glas Lood

11-07-2023