Na 90 jaar aan restauratie toe

Glas uit lood

Glas uit lood

Het moest er een keer van komen. De drie glas-in-loodramen van het pand 37A aan de Markt zijn aan restauratie toe. Eigenaar Sjaak van Toor: ‘De ramen zijn negentig jaar oud. Mijn overgrootmoeder Marietje Maarleveld heeft ze in 1930 laten zetten. Maar ja, het is enkel glas (en lood, natuurlijk) en het tocht als een gek.’

230111 Van Toor Paneel bovenVandaag, woensdag 11 januari, zijn de ramen door een gespecialiseerd bedrijf uit Westvoorne eerst in een frame gezet; gestabiliseerd. In de werkplaats wordt het glas-in-lood schoongemaakt en gerepareerd waar nodig. Tot slot worden de panelen in dubbel glas gevat dat vacuüm wordt gezogen. Over circa een maand zullen de ramen worden teruggeplaatst.

230111 Van Toor Paneel onderDe drie panelen zijn allen drank- of beter: Van Toor gericht. Het bovenste paneel verbeeldt een persoon en een sifon waarmee water in een roemer wordt gegoten. Centraal een uiting die slaat op Slijterij Wijnoogst, die vroeger op die plek aan de Markt nering dreef. Tot slot op het onderste paneel zie je vrouwen die eitjes tikken ten behoeve van de advocaat.

IJs en weder dienende kunnen passanten vanaf eind februari weer een blik werpen op de dan gerestaureerde en energie-sparende glas-in-loodramen. Nu moeten liefhebbers van historische schoonheid het gezicht maar even op de straat gericht houden.

Sjaak van Toor tot slot: 'Los nog van het feit dat de tocht straks weg is hebben we besloten de ramen juist nu te laten restaureren aan de vooravond van de festiviteiten met betrekking tot Vlaardingen 750, Van Toor Distilleerderij 140 en Schelvispekel 400 jaar.'

Noot
Deze festiviteiten gaan 14 mei 2023 op de Markt van start.

afbeelding

11-01-2023