boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Geweldige biografie van ‘the ultimate drivin’ song’

Radar Love 50 jaar - Patrick Orriëns, Cees van Rutten, Jan Sander en Maarten Steenmeijer

Patrick Orriëns, Cees van Rutten, Jan Sander en Maarten Steenmeijer schreven een ode aan ‘Radar Love’, het nummer dat in augustus 1973 werd uitgebracht. Hier lees je de bespreking door Gerard van Os van het boek "Radar Love, Biografie van de ultimate drivin' song".

Geweldige biografie van ‘the ultimate drivin’ song’

Boekbespreking door Gerard van Os / waardering: vijf haringen

De popsong ‘Radar Love’, geschreven door gitarist George Kooymans en zanger Barry Hay, te vinden op de elpee ‘Moontan’, werd in augustus 1973 uitgebracht. Van het album, gemaakt door de Haagse formatie Golden Earring, zijn wereldwijd ruim honderd verschillende edities bekend. De originele versie van de single ‘Radar Love’ is inmiddels op meer dan duizend verzamelalbums te beluisteren in zeker vijftig verschillende landen. Deze zogenoemde ‘ultimate drivin’ song’ is in de VS elk jaar meer dan tienduizend keer te horen op AM- en FM-stations. ‘Radar Love’ is ondertussen ruim achthonderd keer gecoverd die samen meer dan tien miljoen keer gestreamd zijn. De albumversie van de song bereikte in 2021 een recordaantal van honderd miljoen streams, alleen al op Spotify. Dit zijn een aantal feiten, bij elkaar gezocht door vier auteurs: Patrick Orriëns, Cees van Rutten, Jan Sander en Maarten Steenmeijer. Dit alles is te lezen op de achterkant van hun boek "Radar Love 50 jaar'. Ha, en dan moet je het boek nog openslaan.....

Vanaf vrijdag 17 augustus 1973 was de single ‘Radar Love’ te koop in Nederland, België en Duitsland. De song zou het handelsmerk worden voor de Haagse band, die met deze single en de elpee ‘Moontan’ een ultieme poging deed om als band te blijven voortbestaan. Dat is, nu precies vijftig jaar later, duidelijk gelukt. Om aan te geven wat deze song over de hele wereld heeft betekend voor muziekliefhebbers, verscheen dit fraaie jubileumboek.

In aanwezigheid van Rinus Gerritsen en Cesar Zuiderwijk werd het boek door de vier auteurs op vrijdag 25 augustus gepresenteerd in boekhandel Paagman, uiteraard in Den Haag. De ode aan ‘the ultimate drivin’ song’ bestaat uit drie delen. In deel 1 wordt de ontstaansgeschiedenis uit de doeken gedaan, in het tweede gedeelte lees en bekijk je een uitgebreid chronologisch overzicht van de song en wordt verhaald wat Radar Love in de wereld heeft losgemaakt. In de VS bijvoorbeeld rijden verscheidene auto’s rond met de songtitel op de kentekenplaat. Vele hertalingen worden bekeken en ook veel coverversies, van James Last tot en met de hit van de groep White Lion in de VS, worden besproken. Een aantal autobedrijven heeft de song gebruikt voor de lancering van een nieuwe auto. Veel van die clips zijn op You Tube nog steeds te bekijken. Door de vele QR-codes die in het boek afgebeeld zijn kun je via je smartphone meteen de filmpjes bekijken.

In het derde en een laatste deel van het boek tref je veel lijstjes aan, zoals een overzicht per uitvoerder van de inmiddels uitgebrachte 844 (!) coverversies, gerangschikt per jaar. Er is een lijst met alle reclamefilmpjes (18), met alle speelfilms (25) en alle televisieseries (69) waarin de compositie van Golden Earring te horen is. De leukste lijst die ons achterin het boek opviel is het overzicht van de genres waarin de coverversies van Radar Love zijn ondergebracht. Er worden steeds drie voorbeelden gegeven van artiesten, bijvoorbeeld in een dance-uitvoering, gespeeld door blaaskapellen, draaiorgels of in een marstempo.

Een mooie vondst van de auteurs is het om het voorwoord te gunnen aan radio- en televisiepresentator Felix Meurders. Vijftig jaar geleden schreef hij over de single een recensie in Muziekkrant OOR. Die was niet gunstig: ‘Hiermee zal de Earring het door hen begeerde Engeland niet veroveren’. Tot op de dag van vandaag staat de recensie ingelijst op een kastje in de studio van bassist Rinus Gerritsen met pal ernaast een zilveren single voor de verkoop van 250.000 exemplaren van Radar Love in Engeland.

Het boek Radar Love 50 jaar is een schitterende ode aan deze song. Naast de interessante inhoud verdient de prachtige opmaak, verzorgd door Cees Rutten, een compliment. Na uitvoerig uitpluizen van de inhoud blijven de anekdotes wellicht het meest hangen. Zoals het verhaal van arrangeur Job Maarse, die op voorspraak van Peter Koelewijn het blazersarrangement componeert. In 2002 is Maarse in Zwitserland betrokken bij de opnamen van Peter en de Wolf, met de stemmen van Sophia Loren en Bill Clinton. Nadat de voormalige president van de VS aan Maarse is voorgesteld, zei deze: ‘Je zit in de klassieke muziek, dus je zal het niet weten, maar de beste rockband komt uit Nederland: Golden Earring met hun grote hit Radar Love’. Maarse antwoordde bescheiden, dat hij aan de single had meegewerkt. Dat leverde een lichte buiging van Clinton richting de arrangeur op.

Patrick Orriëns onderzoekt sinds 1993 de levensloop van Radar Love en is de samensteller van de website radar-love.net. Cees van Rutten is vormgever van de boeken Earringgek (2012), Het Den Haag van Golden Earring (2015) en Golden Earring. Clips van Dick Maas 1982-1997 (2021). Jan Sander schreef jarenlang voor het Golden Earring Infoblad en is auteur van Het Den Haag van Golden Earring (2015) en medeauteur van Golden Earring. Clips van Dick Maas 1982-1997 (2021). Maarten Steenmeijer is auteur van de boeken Golden Earring. Rock die niet roest (2004) en Golden Earring in 50 songs. Biografie van een band (2017). Radar Love 50 jaar is in augustus 2023 verschenen bij uitgeverij Van Gorcum en kost € 34,95. Er is gelukkig geen e-bookversie verkrijgbaar. ISBN: 9789023260035. Vanwege de grote vraag naar deze uitgave is inmiddels een derde druk verschenen.

Illustraties: 1. omslag van het boek

Alle boekrecensies zijn terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijk het je leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger, mail dan je recensie naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl

22-09-2023

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring hele haring