Geuzenmaandlezing: Politie in oorlogstijd door Jan Struijs

VLAARDINGER - 1944, vijf mannen uit Vlaardingen worden door de Duitse bezetter doodgeschoten. Het misdrijf wordt nooit opgelost. Donderdag 28 maart geeft oud-politiecommissaris en oud-voorzitter politiebond Jan Struijs een lezing over zijn publicatie: ‘Overleven onder een andere orde’ en belicht hij het belang van de Geuzenmaand.

Geuzenmaandlezing: Politie in oorlogstijd door Jan Struijs

De publicatie, uitgebracht door de Politieacademie, werpt licht op een onopgelost misdrijf uit 1944, waarbij vijf mannen uit Vlaardingen tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter zijn doodgeschoten. Het onderzoek, geïnitieerd door Jan Struijs zelf, reconstrueert de gebeurtenissen aan de hand van diverse bronnen en mondelinge getuigenissen. Het doel is om enkele prangende vragen van nabestaanden te beantwoorden en lessen te trekken voor de hedendaagse politiepraktijk.

Tijdens de lezing zal Jan Struijs niet alleen ingaan op de inhoud van de publicatie, maar ook het belang benadrukken van verzet en vrijheid, geïnspireerd door zijn eigen familiegeschiedenis en praktijkervaringen. Als voormalig politiecommissaris heeft Struijs zich altijd ingezet tegen onrecht en ongelijkheid in de samenleving, waarbij hij het Geuzenverzet als een bron van inspiratie ziet.

240311 Overleven onder een andere orde Jan StruijsDe Geuzenmaand 2024 staat in het teken van "vrijheid onder druk" en deze lezing sluit naadloos aan bij dit thema. Door zijn betrokkenheid bij het onderzoek naar het misdrijf uit 1944 en zijn persoonlijke ervaringen binnen de politiepraktijk, zal hij een uniek perspectief bieden op het belang van verzet en vrijheid in onze samenleving.

De lezing is van 19.30-21.30 uur en vindt plaats in Bibliotheek de Plataan, Vlaardingen, Waalstraat 100. Toegang is gratis. De lezing is inclusief consumptie. Kaarten zijn te reserveren op de website www.debibliotheekdeplataan.nl of bij een van de bibliotheekvestigingen.

11-03-2024