Interview met Vlaardinger Jeroen de Krom van RacketSportSchiedam

Gemeente Vlaardingen doet niet genoeg aan bereikbaarheid van Schiedamse sportfaciliteiten

Gemeente Vlaardingen doet niet genoeg aan bereikbaarheid van Schiedamse sportfaciliteiten

SCHIEDAM/VLAARDINGEN – Je woont langs de A4 in Vlaardingen Holy en wilt sporten bij RacketSportSchiedam (RSS) of Sportpark Willem-Alexander. Hemelsbreed is dat een paar honderd meter. Met de auto is het ruim 4 kilometer. Ga je wandelen, doe je er ruim 20 minuten over. Vlaardinger Jeroen de Krom, mede-eigenaar van RSS, ergert zich aan de slechte bereikbaarheid vanuit Vlaardingen van de Schiedamse sportfaciliteiten in Schiedam Noord.

door Jan Schrijver

Vlaardingen Holy ligt slechts een paar honderd meter van het tennis- en padelcentrum RacketSportSchiedam (RSS) in Schiedam Noord en van het Sportpark Willem-Alexander. Slechts de met een park overdekte A4 ligt ertussen. Als je bijvoorbeeld in de Hoevenbuurt woont, zul je om de enkele honderden meters verder liggende Schiedamse sportcentra te bereiken, een rit van 4,3 km met de auto moeten maken. Ga je wandelen dan doe je er meer dan twintig minuten over. Fietsen is dan de beste optie. Een minuut of zeven met een keus uit drie fietsroutes. Vlaardinger Jeroen de Krom, mede-eigenaar van het RSS en in Vlaardingen ook bekend als voorzitter van zwembad De Kulk, ergert zich aan de slechte bereikbaarheid van beide sportparken langs de A4 in Schiedam Noord. 

Jeroen de Krom: “Ik zal me voorzichtig uitdrukken: ik heb niet het idee dat de gemeente Vlaardingen er alles aan doet om deze prachtige sportvoorzieningen op Schiedamse bodem zo goed mogelijk bereikbaar te maken voor Vlaardingers. Er liggen nota bene aan beide kanten van de A4 voor voetgangers prima trappen. Een goede aansluiting met een voetpad naar Holy ontbreekt echter. Het bevreemdt mij niet dat sommige bewoners wat pallets in een sloot hebben gegooid om zelf een ‘brug’ te creëren. 

Aan de Schiedamse kant van de A4 hebben we onder het dak van de Ketheltunnel een ruime parkeergarage. Aan de andere kant van de A4, zeg maar de Vlaardingse kant, ligt eenzelfde parkeergarage onder het tunneldak. Die parkeergarage wordt niet gebruikt. Het is m.i. een kleine moeite om voor de auto’s een stukje weg aan te leggen, zodat die parkeergarage vanuit Holy bereikbaar wordt. Het moet er als gemeente toch niet om gaan je inwoners per se in de richting te dirigeren van de faciliteiten die zich in de eigen gemeente bevinden. Waar het om moet gaan is dat je als gemeente je inwoners zo goed mogelijk aan het sporten krijgt en zo goed mogelijk toegang biedt tot beschikbare faciliteiten, ook als die net over de grens van je eigen gemeente liggen.”

RSS ligt in het midden van Schiedam Noord en Vlaardingen Holy. Van de jeugdspelers die training/les volgen bij RSS, komt 80% uit Schiedam Noord, 10% uit de rest van Schiedam en 10% uit Vlaardingen. “Dat zijn alleszeggende cijfers”, zegt De Krom, “want het gaat er bij mij niet in dat er maar zo weinig behoefte zou zijn onder de jeugd in Vlaardingen om op korte afstand van huis tennis- of padelles te krijgen. Je hoeft trouwens geen lid van ons park te zijn, om hier les te krijgen.”

RSS beschikt over drie tennisbanen  en 6 padelbanen in de hal en negen tennisbanen buiten. De buitenbanen waren alle smashcourt-banen. Drie van de negen buitenbanen hebben sinds kort gravel als ondergrond. De planning is dat ook de gravelbanen ergens volgende week bespeelbaar zullen zijn. Jeroen de Krom: “We hebben gravelbanen aangelegd, omdat die nodig zijn voor de  KNLTB die hier opleidingen geeft aan tennisleraren en omdat we op het hoogste niveau aan de competitie willen meedoen. Gravel heeft ervoor gezorgd dat er aanstaande competitie weer spelers van de hoogste categorieën meedoen. We hebben onlangs de hekken verlaagd en gezellige zitjes geplaatst, zodat het publiek het spel beter en gerieflijker kan volgen.”

Aanstaande zondag houdt RSS een open dag. Iedereen uit Schiedam, Vlaardingen en omstreken kan dan van 10.30 tot 13.30 gratis vrij spelen en/of meedoen aan clinics. Aandacht wordt niet alleen besteed aan tennis en padel (RSS heeft zes padelbinnenbanen), maar ook aan badminton dat in het centrum gespeeld kan worden en aan de in ons land betrekkelijk nieuwe sport pickleball. (hier lees je een eerder artikel over de open dag van aanstaande zondag)

In mei van dit jaar staat er bij RSS een toernooi op het programma met de nationale padeltop (een P500-toernooi). In juni van dit jaar wordt het open tennis toernooi gehouden met speelsterkten 2 tot en met 9.

Foto's: op de foto boven zie je de verlaagde hekken en de zitjes langs de baan, de gravelbanen worden dagelijks meerdere malen gerold door de groundsman van RSS, om ze op tijd speelklaar te krijgen, ook Jeroen de Krom pakt als hij aanwezig is enthousiast de roller (foto's door Jan Schrijver)

at1 (2)

24-03-2022