€ 972.360 subsidie voor 666 woningen in drie jaar: duivels plan?

Gemeente gaat Vlaardingers helpen bij isoleren woning

Gemeente gaat Vlaardingers helpen bij isoleren woning

VLAARDINGEN - Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten een Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie ter hoogte van € 972.360 aan te vragen bij het Rijk. Met deze bijdrage wordt het mogelijk om de komende drie jaar 666 Vlaardingse eigenaren van slecht geïsoleerde woningen financieel te ondersteunen bij het verduurzamen van hun woning.

In 2050 moet Nederland aardgasvrij zijn, dat geldt dus ook voor Vlaardingen. Om deze ambitie te realiseren, moet het tempo van de verduurzaming van Vlaardingse woningen omhoog. Het college heeft daarom besloten een Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie ter hoogte van € 972.360 aan te vragen bij het Rijk. Hiermee wordt het mogelijk om de komende drie jaar 666 Vlaardingse eigenaren van slecht geïsoleerde woningen financieel te ondersteunen bij het verduurzamen van hun woning.

Isolatieprogramma Vlaardingen 2023-2030
In de komende twee jaar komen er nog twee vergelijkbare tranches van de Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie beschikbaar. Wethouder Kegel (Energietransitie): “Als die aanvragen gehonoreerd worden, wordt het mogelijk om tot 2030 in totaal 2240 Vlaardingse eigenaren van slecht geïsoleerde woningen te ondersteunen bij het verduurzamen van hun woning.” 

De Rijksbijdrage in de vorm van een Specifieke Uitkering Lokale Aanpak wordt mede gebruikt om de ambities uit het  ‘Isolatieprogramma Vlaardingen 2023-2030’ te realiseren. In dit programma is de ambitie opgenomen om ervoor te zorgen dat uiterlijk in 2030 bij 12.100 Vlaardingse woningen één of meerdere verduurzamingsmaatregelen zijn uitgevoerd. Wethouder Kegel: “Met de uitvoering van het ‘Isolatieprogramma Vlaardingen 2023-2030’ levert de gemeente niet alleen een bijdrage aan het realiseren van de wettelijke klimaatdoelstellingen, maar bovenal aan toekomstbestendige woningen in Vlaardingen en lagere energielasten voor onze inwoners.” 

Advies en financiële ondersteuning
Het ‘Isolatieprogramma Vlaardingen 2023-2030’ kent vier actielijnen, waarlangs gewerkt gaat worden aan het realiseren van de verduurzamingsambitie. Zowel eigenaar-bewoners als verhuurders worden met advies en met financiële ondersteuning geholpen bij het maken van minimaal 1 isolatiestap. Ook voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) is aandacht. Deze worden geholpen bij het bestuurlijk, juridisch en financieel op orde krijgen van hun VvE. Tot slot worden huishoudens met een kwetsbare financiële positie in slecht geïsoleerde woningen geholpen door energiecoaches. Zij adviseren de bewoners over mogelijkheden om energie te besparen en brengen eenvoudige energiebesparende maatregelen aan in de woning. 

25-10-2023