boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Gedichten over verschillende facetten van het leven

Tijdreizen – Liesbeth Russell

‘Tijdreizen’ is de eerste dichtbundel van Liesbeth Russel. Haar gedichten gaan over diverse thema’s uit het dagelijks leven. Ze benaderde mij via een mail met de vraag of ik haar debuut zou willen recenseren. Hoewel ik nog niet eerder een gedichtenbundel heb gerecenseerd, heb ik het met veel genoegen gedaan.

Gedichten over verschillende facetten van het leven

‘Tijdreizen’ bevat 35 gedichten die over onderwerpen gaan die iedereen zal herkennen. Ze zijn zeer gevarieerd: de bezorgdheid van een moeder over haar kind dat uit huis gaat, het troosten van een kindje met verdrietige gedachten, het gevoel van falen als je werkloos bent geworden, de liefde in verschillende toonaarden, de komst van de lente en nog meer. Er zijn gedichten die met humor zijn ingekleed, maar ook gedichten met een ontroerende toon of een verrassende wending. Verleden, heden en toekomst komen aan bod in wisselende perspectieven.

De gedichten zijn bondig en in eenvoudige, herkenbare taal geschreven, en daardoor prettig om te lezen. Met weinig woorden drukt Russel haar gevoelens uit. Haar stijl is zeer gevarieerd. Sommige gedichten lezen meer als korte verhaaltjes, andere hebben een klassieke vorm. Sommige gedichten zijn volgens een rijmschema opgesteld, andere zijn tot stand gekomen door het spelen met woorden. Sommige zijn kort, andere weer langer, maar alle gedichten zijn geschreven zonder moeilijk woordgebruik, waardoor je niet diep hoeft na te denken over wat wordt bedoeld.

In het gedicht ‘Poëzie’ verwoordt Russel haar werkwijze als volgt:

“Mijn gedichten zijn als versjes
simpel en op rijm
vrij van fraaie taal
zonder verdekt geheim
men noemt dit
de B-categorie
of C of D of E
ik kan er nochtans
mijn ei in kwijt
dus zit ik daar niet mee”

De gedichtenbundel is een fraaie uitgave. De cover is in een mooie donkergroene kleur met goudkleurige letters en kleine tekeningen uitgevoerd, het binnenwerk is heel rustig vormgegeven. Het boekje bevat tevens een donkergroene boekenlegger met goudkleurige letters en tekeningen, witte letters voor de naam van de uitgever en een goudkleurig pluimpje.

‘Tijdreizen’ is een gevarieerde en een voor iedereen toegankelijke dichtbundel met gedichten waar je van kunt genieten. Van het ene gedicht misschien iets meer dan van het andere, maar ze zijn allemaal de moeite waard. Een fijn cadeau voor jezelf en voor iemand die je lief is. Een aanrader.

220218 Liesbeth RusselLiesbeth Russel (Kerkrade, 1965) verhuisde na haar studie rechten in Maastricht naar Groningen, waar zij 29 jaar advocaat was. De liefde voor het schrijven ontstond al op jonge leeftijd. In de afgelopen jaren heeft Liesbeth deze opnieuw vormgegeven. Eén van haar verhalen is gepubliceerd in literair tijdschrift ‘Alice’.

‘Tijdreizen’ is in december 2021 verschenen bij Uitgeverij Boekscout. Het boekje telt 50 pagina’s en kost € 14,99. ISBN: 9789464501391.

Recensie
Wies Groeneveld

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

 

17-02-2022

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring