Graanjenever en korenwijn 'Zwart Nazareth' zit in zwarte, stenen kruiken

Gebr. Kramers én 10e generatie Koen trots op 250 jaar oud familieproduct

Gebr. Kramers én 10e generatie Koen trots op 250 jaar oud familieproduct

SCHIEDAM - Het zal je maar gebeuren dat je een meer dan 250 jaar oud handgeschreven jeneverrecept tegenkomt. Het overkwam de broers Jeroen en Peter Kramers. Zij besloten, net als hun voorouders, met deze receptuur aan de slag te gaan.

door Louise Melchers (foto's door Louise Melchers en Jan Schrijver)

Koen&Peter

In 1776 richtten de gebroeders Coenraad en Adreas Kramers in Schiedam de firma Gebr. Kramers op. Ze verkochten hun producten onder meer onder de namen Hazewind en De Roos. Tot ver in de twintigste eeuw bleef de distilleerderij in familiehanden en werden de recepten zorgvuldig geheim gehouden.

Twee jaar geleden kregen Jeroen en Peter Kramers de familierecepten in handen en vonden dat ze daar, als Gebr. Kramers, weer nieuw leven in moesten blazen. Onder de naam Zwart Nazareth brachten zij een graanjenever en een korenwijn op de markt.

Zwart Nazareth is vanaf 1880 de bijnaam van Schiedam. Een van de meest gehoorde verklaringen voor deze bijnaam: door de jeneverindustrie en de glasfabrieken waren er ontzettend veel schoorstenen in de stad die rook uitstootten die zich vasthechtte aan de gebouwen. Hierdoor zag de stad er zwartgeblakerd uit.

Dit bracht de broers op het idee hun producten in een zwarte, stenen kruik te verpakken. Elke oplage is een limited edition. Voordat zo'n kruik de distilleerderij verlaat wordt deze gecontroleerd door de keurmeesters en krijgt daarna een handgeschreven serie- en volgnummer.  

Kramers nummers

Koen Kramers, zoon van de in Vlaardingen wonende Peter, is inmiddels ook toegetreden tot het familiebedrijf. Hij is alweer de tiende generatie van dit jenevergeslacht. Met jeugdig enthousiasme vertelt hij over het familierecept en het maken van de producten. "En, smaakt hij?" vraagt hij aan een Schiedamse proever. 

Foto's: boven: een bezoeker proeft de korenwijn. Koen (in het midden op de foto) en Peter (rechts op de foto) bij hun stand op het jeneverfestival. Midden: Koen en Peter. Onder: gedeelte van een etiket.

27-03-2022