Geboorte ... bos!

Bomen in geboortebos Waalbos groeien met kinderen mee

“Ieder kind een boom”. Dat is de slogan van de Stichting Nationale Boomfeestdag. En dat is helemaal niet zo gek als je bedenkt dat de Stichting, die dit jaar 65 jaar bestaat, met kinderen in heel Nederland al miljoenen bomen heeft geplant. Marleen van den Ham, directeur van de Stichting Nationale Boomfeestdag is er trots op. “Er wordt momenteel veel gesproken over klimaatmaatregelen. Wij werken al 65 jaar aan het vergroenen van Nederland. Het planten van bomen is leuk en goed voor de wereld.”

Geboorte ... bos!

Ieder jaar planten zo’n 100.000 kinderen in de basisschoolleeftijd bomen tijdens de Nationale Boomfeestdag.

Van den Ham ziet dat de Boomfeestdag door generaties heen gaat. “Kinderen die vroeger een boom hebben geplant, komen nu ook bomen planten met hun eigen kinderen of zelfs kleinkinderen. En ook opa’s en oma’s zijn enorm betrokken”, vertelt ze. De Boomfeestdagen worden in bijna alle gemeenten wel gehouden.

Daarnaast is de Stichting Nationale Boomfeestdag actief in diverse provincies voor het realiseren van speciale Geboortebossen. Zo is op IJsselmonde begin dit jaar gestart met het Geboortebos Waalbos. In februari van dit jaar werden hier de eerste bomen geplant.

Boswachter Daniël van Veen: “Nu is er nog een pad dat langs het geboortebos leidt maar uiteindelijk kan je door het geboortebos wandelen. Het wordt een volwassen bos.” Om die reden worden er in Waalbos niet alleen bomen in een rijtje geplant maar planten de ouders en grootouders ook struiken.
   Hierdoor krijg je echt een bosklimaat”, vertelt Van Veen. De boswachter is erg enthousiast over het concept Geboortebos. “Een kind krijg een natuurlijk maatje dat met hem meegroeit. We hebben de bomen natuurlijk nodig voor een groene toekomst voor iedereen die geboren wordt”, aldus Daniël van Veen.
   De boswachter ziet ook veel enthousiasme bij mensen over het concept. “Mensen worden steeds bewuster en willen bijdragen aan natuurlijke vorm van leven. Een geboorteboom is voor mij het ideale kraamcadeau. Groen en duurzaam, een cadeau dat een leven lang meegaat.”

De eerstvolgende boomplantdag in Waalbos is op 7 december. Er kunnen nog bomen worden besteld via www.boomfeestdag.nl.

Op dit moment realiseert Stichting Nationale Boomfeestdag in samenwerking met diverse partijen zoals Staatsbosbeheer enkele nieuwe Geboortebossen. Marleen van den Ham is erg blij met deze uitbreidingen. “Ik gun elk kind een groene, gezonde, toekomst en dus ook boom in een van de Geboortebossen. “Veel ouders en grootouders vinden het erg leuk en symbolisch om één of meerdere bomen in het Geboortebos te kopen en te schenken aan een kindje. We organiseren voor hen een leuke plantdag en de ouders krijgen voor de kinderen een certificaat. Tijdens de plantdag vertelt de boswachter van alles vertelt over de bomen die worden geplant en over het gebied waar het bos ontstaat.

Wat aan de Geboortebossen zo bijzonder is, is dat de kinderen met de bomen opgroeien.” De geboortebossen zijn tot nu toe vooral in het westen en zuiden van Nederland gerealiseerd, maar daar blijft het volgens Marleen van den Ham niet bij. Ook in het noorden en oosten zullen

Geboortebossen worden ingericht. “Het is fijn als ouders niet al te ver hoeven te rijden om met hun kind naar het geboortebos te gaan”, zegt Marleen.

Wie ook een boom wil planten in een van de Geboortebossen kan kijken op de site Geboortebos.nl.

Voor meer informatie over het organiseren van Boomfeestdagen, zie Boomfeestdag.nl.

18-11-2022