Lezing Willy Atema:

Frida Kahlo; een terechte sensatie

Frida Kahlo; een terechte sensatie

Worden de jaren 2020-2021 de Frida Kahlo jaren? Het lijkt erop: Een biografische film, ons Nationale Ballet met de voorstelling Frida, 77.000 bezoekers in het Cobra Museum Amstelveen en nu weer t/m 27-03-22 een zeer uitgebreide tentoonstelling in het Drents Museum in Assen.

Allemaal laten ze (delen van) Frida zien. Maar Willy Atema vertelt graag het hele verhaal. Wereldwijd is ze een van de bekendste en meest geliefde vrouwelijke kunstenaars. Door haar kunst, haar opvallende verschijning, intense leven en talloze liefdes naast een open en gecompliceerd huwelijk met kunstenaar Diego Rivera.

Ze had, door jeugdpolio en een tragisch ongeval, een leven vol pijn en beperkingen. Maar ook een bijzondere schilderstijl: vanuit een soort naïeve, symbolische stijl, geïnspireerd op de Mexicaanse volkscultuur kwam ze tot de ontdekking dat zijzelf haar beste onderwerp was: het resulteerde in grote aantallen zelfportretten.

Willy laat haar korsetten en protheses zien, door haarzelf met de hand beschilderd, en vertelt met haarscherp beeld- en fotomateriaal en met passende muziekfragmenten, het ongelooflijke verhaal van haar leven dat ze deelde met Diego! Want hem vergeten we uiteraard niet.

Willy Atema is cultuurhistorica. Zij geeft o.a. binnen het kader van haar eigen kunsthistorisch bureau ‘Kunst en Kunde’ presentaties over alle mogelijke onderwerpen en/of thema’s binnen de kunst- en cultuurgeschiedenis. Het motto van haar bureau luidt ‘De kunsthistorie is er niet om uw opvattingen over kunst te bevestigen, maar om uw opvattingen en visie op de visuele wereld te verruimen’. Voor meer info: www.kunstEnkunde.nl

Kosten:
€ 2,50 voor bibliotheekleden & vrijwilligers met vrijwilligerspas
€ 5,00 voor niet-leden.

Locatie: Bibliotheek Vlaardingen Centrum, Waalstraat 100.

Let op:
Aanmelden is verplicht en kan via: debibliotheekdeplataan

01-11-2021