Lezing Willy Atema

Frans Hals: Meester van de levendigheid en lach

Frans Hals: Meester van de levendigheid en lach

AMSTERDAM - Ons Rijksmuseum richt vanaf 16 februari alle schijnwerpers op Frans Hals (1582/4–1666). Afkomstig uit Antwerpen vestigde het gezin Hals zich kort na 1585 in Haarlem, in de 17e eeuw een machtige, welvarende stad, centrum van kunst en cultuur.

240305 Frans Hals Rommelpotspeler RijksmuseumFrans Hals werd daar, met portretten als specialisatie, een ‘treffelick Conterfeiter‘, een beroemd schilder. Wij selfie-makers snappen dat …. Hals koos ervoor met een vol penseel ‘lustich toe te zabberen’, met een snelle vlotte penseelstreek zijn geportretteerden ongekend beweeglijk af te beelden. Het portret werd als een momentopname, zijn ‘handelsmerk’ het leven en de lach.

Kijk zelf maar, naar ‘Malle Babbe, een bekend figuur in de straten van Haarlem, naar zijn Pekelharing, een vermoedelijk Engelse acteur die met een toneelgezelschap door Nederland toerde. Met een enorme durf, grote moed, virtuositeit en losse toetsen zette hij trefzeker zijn opdrachtgevers neer. ‘Een onghemeyne'(ongewone) manier van schilderen, die hem eyghen is, bynae alle (iedereen) over-treft’, schreef zijn eerste biograaf over deze werkwijze. ‘Want dat hy ’t penceel zoo tot zyn wil had … schijnt asem [adem] te gheven, ende te leven’.

Frans Hals, nog steeds een garantie voor veel kijkplezier! Kijk zelf maar, luister zelf maar, tijdens de lezing, met prachtig beeldmateriaal en treffende muziekfragmenten.

Willy Atema
Willy Atema is cultuurhistorica. Zij geeft o.a. binnen het kader van haar eigen kunsthistorisch bureau ‘Kunst en Kunde’ presentaties over alle mogelijke onderwerpen en/of thema’s binnen de kunst- en cultuurgeschiedenis.

Het motto van haar bureau luidt ‘De kunsthistorie is er niet om uw opvattingen over kunst te bevestigen, maar om uw opvattingen en visie op de visuele wereld te verruimen’. Als u meer wit weten, kijkt u dan op website: www.kunstEnkunde.nl.

Foto schilderij Frans Hals
Beschikbaar gesteld door Rijksmuseum Amsterdam

Bijschrift schilderij Frans Hals
Rommelpotspeler, 1618-1622, Kimbell Art Museum, Fort Worth, Texas

05-03-2024