Cardio Care opgeschaald

Franciscus Gasthuis & Vlietland: Hartverwarmend!

Franciscus Gasthuis & Vlietland: Hartverwarmend!

Schiedam - In tijden van corona denken Franciscus Gasthuis & Vlietland (FG&V) gelukkig verder dan de impact en bestrijding van dit hardnekkige virus. De plannen lagen gelukkig al in 2018 klaar: de afdeling Intensive Care (IC), Hartbewaking en eerste Hart Hulp moest én zijn geheel gerenoveerd.

De ontwikkelingen op medische gebied zijn zelfs voor Max Verstappen lastig om te blijven volgen. Dat het FG&V zich in deze drukke tijden heeft vastgehouden aan de plannen voor een toekomstbestendige en gespecialiseerde verpleegafdeling ten behoeve van patiënten die (acute) intensieve zorg of hartbewaking nodig hebben is een flinke stap voorwaarts.

In concreto zijn de tien kamers (dat waren er negen) ruimer en comfortabel van opzet zodat het eventueel verplaatsen van patiënten en andere vormen van intensieve zorg nu zondermeer kan plaatsvinden. Van die tien kamers zal er in de praktijk eentje zoveel mogelijk worden vrijgehouden voor spoedgevallen. De kamers voldoen nu allemaal aan de huidige kwaliteitseisen.

Ook is er in negen van de tien kamers veel aandacht voor daglicht. ‘Onderzoek heeft uitgewezen dat een dag- en nachtritme zoals mensen dat thuis gewend zijn in hoge mate bijdragen aan het herstel,’ aldus intensivist Meriel Gan.

De Eerste Hart Hulp, met ruimte voor vier patiënten, heeft een nieuwe locatie gekregen. Op de afdeling is ook een speciale familiekamer. Deze is mede mogelijk gemaakt door de stichting Vrienden Vlietland Ziekenhuis. De huiselijk ingerichte kamer biedt familie gelegenheid om dichtbij te verblijven als een naaste is opgenomen.

Doordat FG&V in Schiedam ruimte over had kon de afdeling tijdens de verbouwing vrij probleemloos intern worden verhuisd.

Nog is FG&V Schiedam niet klaar met vernieuwingen. Zo staat er voor 2022 onder andere een nieuw scopie centrum op de agenda.

Tekst
Peter Joore

Fotografie
Franciscus Gatshuis & Vlietland

afbeelding
afbeelding

16-12-2021